Günümüzdeki ofislerde genellikle iki ucu keskin bir ortam var. Artık işletmeler, çalışanlarının ne kadar büyük bir öneme sahip olduklarını hiç olmadığı kadar net şekilde fark ediyorlar. Özellikle pandemi sırasında, çalışanlar kadar iş yeri sahiplerinin de bilinmeyenle karşılaşma, sürekli evde kalma konularında zorlanmaları eşsiz bir empati sürecini beraberinde getirdi.Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı araştırmaya göre dünya çapında 300 milyon insan, işle ilgili stresin büyük faktör olarak ölçüldüğü depresyondan muzdarip. Dolayısıyla personeli korumak, onları beslemek ve destek vermek uzun soluklu iş ilişkileri için her zamankinden çok daha önemli.
Ofis Stresine Karşı Sweet Bonanza
Bu noktada online oyunlar, kafa dağıtmak için imdada yetişen çarelerin başında geliyor. Bu konuda daha çok sinir stres sahibi olmamak için
Sweet Bonanza güvenilir site en tercih edilen oyun platformu. Bunun en büyük sebebi rtp si yüksek slotların büyük teveccüh görmesi, böylece ofis hayatına sıkıştığını hissedenler için hem eğlenceli bir ortam hem de başka bir gelir kapısı sunması. Online oyunların ofis stresi karşısında neden tercih edildiğini anlamak için, aslında ofisteki problemlere biraz yakından bakmak daha iyi olabilir.
İş Yeri Kaynaklı Zihinsel Sorunlar
Ofis ortamındaki farklı etkenler zihnen yorgunluğa, bıkkınlığa, sinire ve strese sebep olabiliyor. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
- Ağır İş Yükü ve Uzun Mesai: Makul olmayan teslim tarihleri sürekli halde aktarılan iş akışı nedeniyle çalışanlar bunalabiliyor. Mesajlara anında cevap verme ya da e-postalara geri dönüş yaşama endişesiyle zihinlerini dinlendiremiyorlar.
- İş Yeri ve Özel Hayat Dengesi: İşle özel hayat arasındaki çizginin bulanık hale geldiği durumlar nedeniyle çalışanlar kendilerini sürekli tetikte buluyorlar ve stresten kopamıyorlar.
- İş Garantisi Olmaması: Ekonomik belirsizlik ve işi kaybetme korkusu nedeniyle çalışanlar sürekli kaygı hissi taşıyor.
- Toksik İşyeri Kültürü: Mesai arkadaşları ve yöneticilerle işbirliği geliştirememe, zorbalık ya da fazla mesai kültürü çalışanların zihin sağlıkları üzerinde olumsuz etkiye sahip.
- Sosyal İzolasyon: Açık ofis alanları iletişimi teşvik ederken bazı ofislerde bu his yalnızlaşmaya sebep oluyor. Ek olarak çalışanlar gizliliklerinin korunmadığını hissedebiliyorlar.
Bu sorunlara göğüs germek yalnıza çalışanların sorumluluğunda olmaktan artık yavaş yavaş çıkıyor.
İş Yerlerinde Zihinsel Sağlığı Korumak
Personelin motivasyonunun kazanca giden en büyük yollardan biri olduğunun farkında olan şirketler zihinsel sağlığı korumak için çalışanlarını anlamaya çalışıyor. Bunun için atılan adımlar arasında şunlar var:
- Konuyu normalleştirme: Artık şirketlerde zihinsel sağlık konusu açık seçik konuşulabiliyor ve gerektiğinde çalışanlar yardım isteyebiliyorlar.
- İş - özel hayat dengesinin korunması: İş yerinde geçirilen zamanla, insanların kişisel hayatları için harcadıkları vakit arasında bir denge olması gözetiliyor. Bu, özellikle acil cevaplanması gereken sorunlar baş gösterdiğinde dengelemesi zor bir konu gibi görünebilir ama mutlaka desteklenmeli.
- Zihinsel sağlık: Çalışanların akıl sağlığı artık önemli bir mevzu. Stresli bir durumla nasıl başa çıkılır, öfkeli müşterilere nasıl davranılır gibi psikolojik taktikler, meditasyon vb. çalışmaların nasıl pratiğe döküleceği gösteriliyor.
- Destekçi ortam: Güven inşası ve açık bir ilişki tutumu sayesinde çalışanların başarıları daha açık şekilde ifade edilirken, hatalar ya da başarısızlıklar konusunda ders çıkarma yaklaşımı benimseniyor.
Tüm bu önlemler sayesinde günlük hayatın çoğunu iş yerinde geçiren çalışanların yaptıkları işi severek hayatlarına devam etmeleri amaçlanıyor.
Ofiste Mental Sağlık Neden Önemli?
Zihinsel sağlığa yapılan vurgu artık lüks değil. Çalışanların yaşadığı zorlukları tanımlayarak ve bunları önlemek için gerekli adımları atarak işyerleri hem çalışanların sağlıklarını destekleyen bir ortam yaratıyor hem de bu sayede üretkenliği ve başarıyı arttırıyorlar.Görüldüğü üzere zihinsel sağlık, başarıya giden yolda oldukça önemli bir durak. Kösteklendiğini değil de desteklendiğini, kendine değer verildiğini hisseden çalışanların işe olan bağlılıkları artıyor, üretkenlikleri ve yaratıcılıkları gelişiyor.