Yapay zeka , bilgisayarlar ve makineler tarafından insan benzeri zekaya sahip olma yeteneği anlamına geldiği, veri analizi, problem çözme, öğrenme ve karar verme gibi bir dizi görevi yerine getirmek için de kullanıldığı ile ilgili tanımlar yapılıyor.
Bazı kullanım alanları şöyle çerçeveye oturtulmuş:
Veri Analizi Yapar. Yapay zeka, büyük veri kümelerini analiz ederek tanımlamalar yapar. Yapay zeka, iş süreçlerini otomatikleştirir. Örneğin, üretim hatlarını kontrol etmek veya müşteri hizmetlerini yönlendirmek için kullanılabilir.
Görüntü ve Ses Tanıma Yapar. Görüntü veya ses verilerini analiz ederek nesneleri tanıma veya konuşmayı anlama yeteneğine sahiptir. Bu, örneğin güvenlik kameraları veya sanal asistanlar için kullanışlı olabilir.
Sağlık ta kullanılır ki, tıbbi teşhislerde ve ilaç keşfi süreçlerinde kullanılabilir. Yapay zeka, birçok sektörde verimliliği artırmak, karmaşık problemleri çözmek ve yeni fırsatlar yaratmak için kullanılabilir.
Makina mı, Ruh mu sorusundan daha ötede tereddütler ve gerçekler var:
Görüleceği üzere insanoğlu hayatının tüm evrelerinde, çalışma dinamiklerinde zekasını, belki de kiraya vererek kullandırabilecek. Bu yapay zeka evreninde belki de, zenginliğinin zirvesinde kapitalist sistemin çarkının en önemli ittirici güçleri de bunu eyleme dökerek ağızlarının suyunu akıta akıta kazanacakları milyon dolarların hesaplarını yapmaya başlamış oldukları bir gerçek.
Peki, yapay zeka, toplumsal hafızayı nasıl işleyecek, tarih anlatımını ve bilgi koruma görevlerini ne şekilde etkileyip koruyabilecektir? Tarih bilimcilerinin ve toplumsal hafıza kurumlarının arşivlerindeki büyük verilere erişmelerini, analiz etmelerini ve yeni tarih perspektifleri geliştirmelerini kolaylaştırabilecektir.!
Peki tüm bunlardan önce toplumsal hafızalarımızı hemen de yapay zekaya teslim etmeden önce belleğimizdeki hangi bilgileri, otoritenin sunduğu bilgileri mi, yapay zekaya teslim edeceğiz? Tarih Anlatımı yapay zeka ile zenginleştirebilir. Örneğin, metin oluşturma ve konuşma sentezi teknolojileri, tarihçilerin belirli dönemleri veya olayları anlatan sesli veya yazılı içerikler oluşturma larına yardımcı olabilir. Tamam da hangi bilgileri?
Yapay zeka, dijital arşivlerdeki bilgileri korumak için de kullanılabilecek. Özellikle, arşivlerde yer alan bilgiler, reellik ve gerçekliğin kaçta kaçını sunabilecektir?
Yapay zeka, toplumsal hafızayı işlemek, tarih anlatımını ve bilgi koruma görevlerini etkileyebilecektir. Bu, tarih bilimcilerinin ve toplumsal hafıza kurumlarının arşivlerindeki büyük verilere erişmelerini, analiz etmelerini ve yeni tarih perspektifleri geliştirmelerini kolaylaştırabilir. Ancak, yapay zekanın kullanımı aynı zamanda etik ve güvenlik konularını da gündeme getiriyor. Özellikle, tarihle ilgili hassas bilgilerin yanlış kullanımı veya manipülasyonu riskini artırabilecektir. Bu nedenle, yapay zeka ile toplumsal hafıza ve tarih çalışmaları yapılırken objektiflikten uzakta çözümler, tüm bu manipüle yapılarının devamını sağlayacak ve belki de insanlar yalan bir tarih üzerinde yaşamaya devam da edebileceklerdir.
Ya milli hafızamıza ne olacak? İnsanlığın 1. Ve 2. Dünya savaşına sürüklendiği ve dünyalarda haritaların yeniden çizildiği; özellikle de 1000 yıl Haçlı seferlerini yapmış bir Avrupa dünyasının İslam’ın bin yıldır Müslüman Türkler tarafından bayraktarlığının yapıldığı bir dünyada, en büyük huzur devletinin Haçlılarca yıkılarak teslim alınması ve büyük bağımsızlık mücadelemizin ardından çok farklı dünyalara yelken açışımızla yepyeni Büyük Türkiye’ye nihayet yol alışımız! Bu arada 10 kusür yıl kökümüzden bağımızdan koparılarak her şeyinin, tüm değerlerinin tümden değiştirilmesi, bunun bazen zorbalıkla benimsetilmeye çalışılması ile yaşatılan o zor yıllara yapay zeka ne diyebilecek? Bir acı ile kavrulduğumuz toplumsal hafızamızı silip atacak mıdır?
Yapay zeka toplumsal hafıza ile ilgili hikayeler, insanların geçmişlerini ve kültürel miraslarını koruma, yeniden keşfetme ve anlamlandırma yolundaki çabalarını yansıtabilir. Özellikle distopik veya utopik eserlerde yapay zeka, toplumsal hafızanın korunması veya unutulmasıyla ilgili önemli bir rol oynayabilir. Bu tür temaları işleyen eserler, yapay zeka ile insan toplulukları arasındaki ilişkiyi ve toplumsal hafıza kavramını incelerken romantizm ve edebi imgeleri de kullanabilir. Elbette, yapay zekanın toplumsal hafızaya etkisi, felsefi açıdan oldukça derin bir konuda olabilecektir.
Tamam da, bir ayağını geleneğine sabitleyen, diğer ayağıyla dünyayı dolaşan Müslüman bireyin mesela, kainatın tüm ses deryasında gezmesi ve ham olan, pişen ve nihayetinde yanıp kemalleşen ruhunun karşısında insana ne verebilecektir? Mutmain olmaktan yoksun yapay zekanın vereceği şey sadece verilerin karmasından yola çıkarak bir özet sunumu mu olacaktır?
Sanatı mesela, sesler dünyasının musikiyle örülmüş ruhu derinden sarsan sınırsız ulviliğin peşi sıra seni senden alan yapısı karşısında yapay zekadan bize kalacak olan yapaylık mı olacaktır?
Tarih ibret alma sanatıdır medeniyet tasavvurumuzda. Tekerrür edemez. Onun için daima mümin diri olmalı, geleneğinden geleceğe acılarını gömüp hata yapmayacağı yüz yıllara uzanmalıdır. Hafızalarımızda derin izler bırakan bizi yarım kalple imtihandan imtihana sokan toplumsal ve siyasal olaylar karşısında bir tekmil duruşumuz olmalı elbet. Ders çıkarmalıdır. Atasının yaptığı hataları yapmamalıdır ki, kapanmakta olan yaraları bir daha açmamak için artık, hafızalarımızda dinamik bir birey ve onun yansımaları olan, mefkuresi olan dinamik bir toplum menziline ulaşmış olmalıdır. Bu surette ancak milli hafıza, milli tarih, milli duruş ve yerli güç olmakla toplumsal hafızamız yerine gelecek; yapaylı yapaysız zekalar ancak salim aklın getireceği kulvarlarda yerini alacaktır. Ancak bu zaman toplumsal hafıza, toplumumuzn kültürel mirası, tarihi, değerleri ve bilgisini ihtiva edecek, yapay zeka açtığımız yolda yürüyecek ancak, şaşmaz bir şekilde. Felsefi olarak, tarihi nasıl yorumladığımız ve kimin bakış açısına dayandırdığımız konusu önemini burada ortaya koyacaktır.
Hem, ‘’İslam beni kurtardı, hayatımı netleştirdi ve bana çok güçlü nedenler ve yaşam hikayesi verdi. Özellikle de yanlışlara düşerek doğruyu bulma ihtimalinden beni kurtararak henüz çok erken yaşta hakikate ulaştırdı, beni kurtardı’’ diyen ihya’lıları anlayabilecek midir? Sosyo-politik bir araca dönüşen ve hem İslam’ın imajına zarar verdirilerek Müslümanları suçlayıcı bir hale dönüştürülen ve menşei Batı’da 1970’lerden beri entelektüel çevrelerce körüklenen İslamofobi’yi bizlere hikaye olarak mı anlatacaktır?
Amerika ve Yahudi-İngiltere üst aklı, tüm dünyayı kandırmak için Ortadoğu coğrafyası’nda, Anadolu sınırlarında Daeş,pkk/ypg gibi terör örgütlerini kurarak ve onlara terör eylemleri yaptırıp ardından kurtarıcı olarak gelip yerleşen Coni’lerin hangi milim gerçekliğini insanlığa haykıracak? Veya İslam Coğrafyaları’nda ve aslında İslam’ın son kalesi etrafında kurulan tuzaklar için Yahudi ve İngiliz kuşatmasını yarmak zorundayız diyebilecek midir? Tabbii ki hayır! Robotik bir dünyada başka iş ve alemlerle insanlığın başına bela olan bu mehdici / mesihçi evangelist-şii dünya devletleri, yapay zekayı da yan kullanım aracı olarak demoklesin kılıcı gibi kullanmaya devam mı edeceklerdir?
Biz mi?
100.Yılını kutladığımız Cumhuriyetin banisinin işaret ettiği gibi her alanada bu çağdaş Haçlı Sefercilerinin önünde yer almak zorundayız: ‘’ Yurdumuzu dünyanın en mamur ve medeni memleketlerin seviyesine çıkaracağız. Milletimizi geniş refah vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Milli kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız’’.
Yapay Zekada Benim Ürünüm, Hizmeti de Bana Olacak!
Hangi değerlerin vurgulanması veya göz ardı edilmesi gerektiği konusunu ortaya koyduğumuzda yapay zeka bizlere ancak hizmet edecektir. Hangi hataları bir daha yapmamız gerektiğini hatırlatacaktır. Atımı sürmüşüm Balkanlar’a, Türkistana, Maçin’e, Arap Yarımadası’na.. tuşlara basmışım fersah fersah öteye.. fiziki, beşeri her türden yaptırımı olan seslenişi gerçekleştirmişim..
O yapay zeka bize hizmet etmeyecek te ne edecek?