Son günlerde artış gösteren gıda zehirlenmeleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR), piliç etinin üretimden satış noktasına kadar tüm aşamalarının sıkı bir şekilde kontrol edildiğini ve soğuk zincirin titizlikle korunduğunu açıkladı. Dernek, tıpkı diğer gıdalarda olduğu gibi piliç etinin de uygun koşullarda muhafaza edilmediği veya yanlış işlendiği durumlarda risk oluşabileceğine dikkat çekti.
BESD-BİR, özellikle ev dışı tüketimde işletmelerin gıda denetimlerinden geçtiğinden ve hijyen standartlarına uyduğundan emin olunmasının önemine vurgu yaptı. Açıklamada, Türkiye’de yıllık piliç eti üretiminin 2,7 milyon tona ulaştığı, bunun hem halkın uygun fiyatlı protein ihtiyacını karşıladığı hem de ihracatla ülkeye gelir sağladığı hatırlatıldı. Dernek, denetimli entegre tesislerde üretilen piliç etinin soğuk zincirden çıkmadan satışa ulaştırıldığını belirtti.
BESD-BİR, gıda zehirlenmelerinin çoğunlukla tüketim öncesi yapılan hatalardan kaynaklandığını ifade ederek, özellikle bir gün önce hazırlanan dönerin ertesi gün satılması veya pişirme hijyeninin ihlali gibi uygulamaların en büyük risk faktörleri olduğunu belirtti.
Hijyen Kurallarına Uygunluk Riskleri Sıfırlıyor
Dernek açıklamasında, piliç etinin güvenli tüketimi için doğru saklama, pişirme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Ambalajı zarar görmemiş, etiket bilgileri eksiksiz ve üretici markası görünen ürünlerin tercih edilmesi gerektiği hatırlatıldı. Taze ürünlerin 0–4 derece arasında, dondurulmuş ürünlerin ise -18 derecede satın alınması gerektiği vurgulandı.
Pişirme aşamasında çapraz bulaşmayı engellemek için piliç etinin yıkanmaması, donuk ürünlerin tam çözülmeden pişirilmemesi ve etin içinde pembe kısım kalmayacak şekilde tamamen pişirilmesi gerektiği ifade edildi. Ev dışındaki tüketimde ise denetimleri düzenli yapılan işletmelerin tercih edilmesinin önemine dikkat çekildi.
Hormon ve Antibiyotik İddiaları Yanlış
BESD-BİR, sosyal medyada dolaşan “hormon ve antibiyotik kullanımı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını da net bir şekilde dile getirdi. Dernek, entegre tesislerde hormon kullanılmasının hem Türkiye’de hem dünyada mümkün olmadığını, bu amaçla üretilmiş bir ilacın dahi bulunmadığını kaydetti. Antibiyotik kullanımının ise yalnızca tedavi amaçlı ve yasal sınırlar içinde yapılabildiğini, büyütme amaçlı antibiyotik katkılarının yasak olduğunu hatırlattı.
Üyelerinin yemden kesime, paketlemeden dağıtıma kadar tüm üretim sürecini mevzuata uygun şekilde yürüttüğünü belirten BESD-BİR, soğuk zincir ve hijyen kurallarına uyulduğu takdirde piliç etinin güvenli, besleyici ve sağlıklı bir gıda olduğunu vurguladı.
Dernek, tüketicilere hem satın alma hem de ev dışı tüketimde etiketli, markalı ve denetimli ürünleri tercih etmeleri çağrısında bulundu.
ETİKETLER:
#BESDBİR
#PiliçEti
#GıdaGüvenliği
#SoğukZincir
#Hijyen
#GıdaZehirlenmesi
#TavukEti
#AntibiyotikGerçeği
#HormonsuzÜretim
#SağlıklıBeslenme
#TarımOrmanBakanlığı
BESD-BİR’den Soğuk Zincir ve Hijyen Uyarısı
BESD-BİR, son dönemdeki gıda zehirlenmelerine ilişkin yaptığı açıklamada piliç etinde riskin ancak soğuk zincirin bozulması veya yanlış hazırlama-pişirme süreçleriyle ortaya çıkabileceğini vurguladı. Dernek, hormon ve antibiyotik iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Yayınlanma :
03.12.2025 15:57
Güncelleme :
03.12.2025 15:57
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: