Manisa'nın Demirci ilçesinde, yüksek rakımlı yaylalarda susuz tarım ve zirai ilaç kullanmadan yetiştirilen kuru fasulye, Türkiye’nin dört bir yanından talep görüyor. Bardakçı, Mahmutlar, Söğütçük ve Çanakçı başta olmak üzere 18 mahallede üretilen fasulyeler, hasat edildikten sonra harmana serilip güneşte kurutuluyor. Kuruyan başaklar, çomak, traktör veya patozla işleniyor; ardından rüzgar ve el eleğiyle temizlenerek satışa hazırlanıyor.
Demirci fasulyesi, kısa sürede pişmesi ve eşsiz lezzetiyle tercih ediliyor. Bardakçı Mahallesi’nde yıllık yaklaşık 25 ton üretim yapılırken, mahallede toplam 2 bin 500 dönüm arazi fasulye ekimi için kullanılıyor.
Demirci Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt, “İlçemizde 18 kırsal mahallede kuru fasulye üretimi yapılıyor. 800 dekar alanda yıllık 80 ton kapasitemiz mevcut. Fasulyemiz lezzeti ve kolay pişmesiyle Türkiye genelinde yoğun ilgi görüyor” dedi.
Bardakçı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarışın, üretimin ve talebin her yıl arttığını belirterek, “Hasat Eylül ayında başlıyor. Kuruduktan sonra çomak, traktör veya patozla işleniyor. Kuru fasulyemiz 120-150, taze fasulye 80-100 lira arasında satılıyor” ifadelerini kullandı.
Üretici Hatice Aguş da, “Fasulye üretimi zahmetli bir süreç. Ürünlerimizi doğrudan müşterilere satıyoruz, ayrıca Balıkesir, İzmir ve Ankara’ya gönderiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından talep alıyoruz” dedi.
Etiketler:
#DemirciFasulyesi #Manisa #KuruFasulye #DoğalTarım #YaylaÜrünü #LezzetliFasulye #TürkiyeTarımı
Yorumlar
Kalan Karakter: