Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği (TKHK) koordinatörlüğünde İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği evsahipliğinde düzenlenen “Dijital Hastane Değerlendirme Toplantısı” Balçova Termal Otel Seminer Salonu'nda gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşümün ikinci fazında oldukça önem verdiği Dijitalleşme süreci Sağlık Yöneticilerine anlatılırken, Bakanlığın 20 Sağlık Tesisini HİMSS EMRAM 7'ye, 100 Sağlık Tesisini HIMSS 6'ya 500 Sağlık Tesisini de HIMSS 5'e çıkarma hedefi katılımcılarla paylaşıldı.
Toplantıya TKHK Kurum Başkanı Hasan Aydınlık, TKHK İzleme Ölçme ve Değerlendirme Kurum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmayil Yılmaz, İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Direktörü Yrd. Doç. Dr. İlker Köse, İzmir Güney KHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Ege Bölgesi'nde ki diğer illerin Genel Sekreterleri, Sağlık tesisleri Yöneticileri ve bir çok sağlık çalışanı katıldı.
Kaliteli Sağlık Hizmetinin 4 temel başlıkta toplandığını belirten İzmir Güney KHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan “Bunlardan birincisi sağlık hizmeti sunumunun yapıldığı mekanın ulaşılabilir ve fonksiyonel olması, ikinci ise personeldir ve biz yöneticilerin en önemli görevi personel motivasyonunun sağlanmasıdır. Çalışan personelde mutlaka biz kavramının oluşturulması gerekmektedir. Üçüncü parametre ise tedariktir. Yani kaliteli sağlık hizmeti için hastanın ihtiyaçlarının istenildiği anda sunulabilmesi, doktorun istemi ve hastane yönetiminin bu isteği tedarik edebilmesidir. İçinde bulunduğumuz toplantıda konuşacağımız ana madde budur ve bu yöntemin elektronik ortamda gerçekleşmesi gerekmektedir. Ne kadar bireye bağımlılıktan bu sistemi kurtarırsak o kadar az hata yaparız.
Biz İzmir Güney Bölgesi olarak önemli bir görev üstlendik. Benim şansım çok iyi ve başarılı hastane ve yöneticilerle çalışmam. Bu anlamda Tire Devlet Hastanesi ve Yöneticisi Fatih Hayali'ye, Urla Devlet Hastanesi Yöneticimize ve Gaziemir Devlet Hastanesi Yöneticimize teşekkür ediyorum. Çok yoğun bir çalışma içerisine girdiler ve “Kağıtsız Hastane” kavramının Türkiye'nin gündemine oturmasını sağladılar.” dedi.
4. aşama ve en önemli aşamanın ise İnformasyon ve Bilişim Sistemleri olduğunu belirten Özkan “Bilişiminiz iyi değilse ve iyi bir özgün yazılım sisteminiz yoksa siz ne yaparsanız yapın kontrol edemezsiniz. Bu sistemler özgün ve milli sistemler olmalı. Kaliteli sağlık hizmeti sunumunun yolu artık dijitalleşmeden geçiyor.” dedi.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Dr. Hasan Aydınlık “Sağlık Tesislerimizde yaptığımız her işlemin kayıt altına alınabilmesi ve bunun geriye ve ileriye yönelik çalışmalarının görünür olması, güvenlik açısından oldukça önemlidir. Kamu Hastaneleri en fazla personel çeşitliliği olan, kalem bazında en fazla mal ve hizmet satın alan kurumlardır. Bir hastane yöneticisi bazen bir müteahhit gibi bazen de bir personel müdürü gibidir. Yöneticinin halka temasının oldukça fazla olduğu bu kurumlarda iletişim yeteneği en yüksek düzeyde olmalıdır. Böyle bir yapıyı yönetirken en çok ihtiyaç duyulan faktör Karar Destek Sistemleridir. Ülkemizde Sağlıkta Dönüşümün başlamasından itibaren çok ciddi yol katedildi. Ancak standartizasyon ve verilerin güvenilirliğini hesap verilebilir hale getirmemiz gerekiyor. Türkiye'de HİMSS EMRAM'a göre ortalama 2,9 Ege Bölgesi'nde bu rakam 3,2 ve Türkiye'de en yüksek seviye İzmir'de. Sayın Bakanımız bize bazı hedefler verdi. Bu sene 20 hastanemizi HİMSS EMRAM 7'ye, 100 hastanemizi de HİMSS 5'e çıkarma talimatını verdi. Hedeflerimiz çok iddialı ama bunu yapacağız.
Yakında Sağlık Turizmi ile ilgili bir yönetmeliğimiz çıkacak ve klinik kaliteyi ortaya koyma noktasında en önemli enstrümanlardan birisi de dijitalleşme olacaktır. Sağlık Turizmini gerçekleştiren acentalar ve uluslararası şirketlerinin bizden istediği bazı kriterler var ve en önemlisi bu konu. Bu yolda hız kazanmalıyız. En kaliteli ve en az maliyetli enstrümanı bulmak zorundayız. Sağlık Bakanımızın dediği gibi Geleceğimizi Dehalar Değil İşini Hakkıyla Yapan İnsanlar İnşaa Edecek... Dolayısıyla yöneticilerimizin cebinde bir iş listesi olmalı ve önceliklerini bu iş listesine eklemeliler. Bu iş listesinde elimizdeki imkan ve kabiliyetler ile neler yapabiliriz, bölgemizin riskleri nelerdir iyi değerlendirmeliyiz ve yaptığımız işlerle sahamızdaki hizmet alanlarına dokunabilmeliyiz.” dedi.
İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Direktörü Yrd. Doç. Dr. İlker Köse yapmış olduğu “HİMSS Seviye 6 ve 7 Hedefleri” sunumu ile Sağlık Yöneticilerinden oluşan katılımcılara Sağlık Tesislerinin Dijitalleşmesi yolunda izleyecekleri adımları anlattı.
TKHK İzleme Ölçme ve Değerlendirme Kurum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmayil Yılmaz'ın modaratörlüğünde gerçekleşen oturumda ise İzmir ve Ege Bölgesi'nde HİMSS STAGE 6 alan Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH, Bergama Dr. Faruk İlker DH, Gaziemir Nevval Salih İşgören DH, Urla DH ve Muğla 75. Yıl Milas DH Yöneticileri geçirdikleri süreci anlattılar. Ardından HİMSS STAGE 7 Seviyesine sahip dünyadaki dört hastane arasına giren Tire Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Fatih Hayali Kağıtsız Hastane olma yolunda nasıl bir yöntem izlediklerini anlattı. Hayali bu yoğun çalışmalarının sonucunda dünya standartlarını yakalamış bir hastane olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.
Dijital Hastane Değerlendirme Toplantısı sonunda İzmir Güney KHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan'ın HİMSS STAGE 6 ve 7 almaya hak kazanan Sağlık Tesisleri Yöneticileri ile emeği geçen herkese teşekkür belgelerini takdim etmesiyle program son buldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: