İzmir İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünde çalışan mühendislere “İzmir’deki iyi tarım uygulamaları ve yaş meyve sebze kurutulması” konusunda eğitim verildi.Prof Dr.Gazanfer Harzadın tarafından verilen eğitime; Araştırma-Geliştirme Bürosu çalışanları ve ziraat mühendisleri katıldı.
Eğitim öncesinde Prof Dr.Gazanfer Harzadın’ı makamında ağırlayan İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz; yaş meyve ve sebzelerin kurutularak değerlendirilmesinin ülke ekonomisine çok fazla katkı sağlayacağını belirterek, “Türkiye meyve ve sebze üretimi açısından çok şanslı bir ülke. Ancak ülkemizde potansiyel olmasına rağmen meyve ve sebzelerin kurutularak değerlendirilmesi konusunda ciddi bir çalışma yapılmadığı gözlenmekte. Her yıl çiftçimizin büyük uğraşlarla ekip biçerek elde ettikleri ürünlerinin binlerce tonu ziyan olup gidiyor. Biz de Özel İdare olarak çiftçimizin ürün kaybını ortadan kaldıracak, dünyanın önem verdiği böyle bir projeye nasıl katkı sağlayabileceğimizin araştırması içerisine girdik.” dedi.
Kuru meyve ve sebzelerin kullanım alanlarının çok geniş olduğundan, jeotermal ve güneş enerjisiyle çalışan iki sistemin uygulanabileceğinden söz eden Prof Dr.Gazanfer Harzadın ise; özellikle tıbbi bitkilerin dünya genelinde önem kazandığını, yurt dışında aranan bitkilerin ülkemizde yetiştiğini vurguladı. Harzadın; “Avrupa’da zeytin dahi kurutularak makarna sosu olarak kullanılırken, Türkiye’de yaklaşık 45 bin ton yapılan üretimin 15 bin tonu ziyan oluyor.” dedi.
Harzadın; bu konuda yapılması gerekenlerin başında teşvik yasasının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek çiftçi bazında sektör oluşturulması ve sağlıklı kurutma yapılmasının öneminden söz etti. Tarım İl Müdürlüğü, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, İhracatçı Birlikler ve Özel İdare’nin ortak çalışması sonucu gerçekleştirilecek bir çalıştayla İzmir’de ilerleme kaydedilebileceğini ifade etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: