CELİL ALTUN
İZMİR(Ege Ajans)- Her yıl Ekim ayının ikinci haftası dünyada ‘’Beslenme ve Gıda İsrafını Önleme’’ haftası olarak kutlanıyor. Gıda israfının dünyadaki boyutlarının giderek büyüdüğüne dikkat çeken Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Uysal çözümün, toplumun bilinçlenmesi ve tarımda kooperatifleşmeden geçtiğini söyledi.
İSRAFIN NEDENİ DENGESİZLİK
Dünya çapında meydana gelen gıda israfının asıl nedenini gıdanın dünya üzerinde dengesiz dağıtılmasına bağlayan Prof. Dr. Harun Uysal ‘’Afrikaya baktığımız zaman 9 milyon insan aç 2,5 milyon insan yetersiz besleniyor ancak Amerika’ya ve Avrupa ülkelerine baktığımız zaman obezitenin artması ve fazla kalori alımı nedeniyle israf gerçekleşiyor’’ dedi.
Prof. Dr. Harun Reşit Uysal ‘’Dünyada silahlanmaya ayrılan paydan sadece yüzde 10’luk bir kısım aç insanlar için kullanılsa dünyada ne açlık olur ne israf’’ dedi. Birleşmiş Milletler’e bağlı ülkeler silahlanmaya harcadığı paralardan belli bir kısmı açlık için ayırmış olsaydı dünya üzerinde açlık olmayacağını söyledi. Birleşmiş Milletler’in en önemli görevlerinden birinin açlığı bitirmek olduğunu belirten Prof. Dr. Uysal “Birleşmiş Milletler, ülkelerin silahlanmaya ayırdıkları bütçelere kısıtlama koymalı silahlanma yerine açlık için bir fon oluşturulmalı ve aç insanlara yardım edilmeli” dedi.
ÜLKEMİZ DE İSRAFIN İÇİNDE ANCAK ÇÖZÜM KOOPERATİFLEŞME
Prof. Dr. Harun Uysal, gıda israfının önüne geçilebilmesi için toplumun bilinçlenmesi ve tarımda kooperatifleşmenin yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. Ülkemizde üretimden tüketime kadar uzanan zincirde tarım ürünlerinin önemli ölçüde israf edildiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Uysal, “50 Milyon ton üretimin yaklaşık 18 Milyon tonu israf ediliyor. Böyle devam ederse 10-20 sene sonra ülkemiz tüm ürünleri dışardan ithal eden bir ülke haline gelecek.. Obezite tedavileri için de yıllık 12 Milyar TL harcama yapılıyor bu hastalar iş yerlerinde çalışamıyor ve zincirleme bir israf oluşuyor” diye konuştu. Hem ülkemiz için Hem dünya üzerinde gıda israfının çözümünün tek yolunun tarımda kooperatifleşme olduğunu belirten Prof. Dr. Harun Reşit Uysal ‘’Kooperatifler insanların bilinçlenmesini sağlayarak gıda israfında önemli bir yol kat etmemizi sağlar. Çözüm ancak kooperatifleşme sayesinde sağlanabilir’’ dedi
İsrafın Nedeni Dengesizlik
İZMİR(Ege Ajans)- Her yıl Ekim ayının ikinci haftası dünyada ‘’Beslenme ve Gıda İsrafını Önleme’’ haftası olarak kutlanıyor. Gıda israfının dünyadaki boyutlarının giderek büyüdüğüne dikkat çeken Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Uysal çözümün, toplumun bilinçlenmesi ve tarımda kooperatifleşmeden geçtiğini söyledi.
Yayınlanma :
11.10.2017 13:40
Güncelleme :
11.10.2017 13:40
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: