Yaz aylarının kavurucu etkisini artırdığı İzmir’de barajlardaki su seviyeleri tehlikeli şekilde gerilemeye devam ediyor. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gördes Barajı’nda su tamamen tükenirken, en büyük kaynaklardan biri olan Tahtalı Barajı’nda da seviye kritik eşikte. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, olası bir içme suyu krizine karşı yurttaşları dikkatli ve tasarruflu davranmaya davet etti.
Barajlar boşalıyor, tehlike büyüyor
İZSU’nun verilerine göre, kente su sağlayan altı büyük barajın doluluk oranı geçen yıla kıyasla ortalama yüzde 50’den fazla azaldı. Gördes Barajı’ndan artık su alınamazken, geçen yıl bu dönemde yüzde 24’lük doluluğa sahip olan Tahtalı Barajı’nda seviye bu yıl Temmuz itibarıyla yalnızca yüzde 9,66’ya düştü.
“Tahtalı da kurursa büyük sorun yaşarız”
Konuya ilişkin açıklama yapan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, “Gördes Barajı artık devre dışı. Şu anda tek dayanağımız Tahtalı. Eğer burası da kurursa İzmir’in içme suyu arzı ciddi risk altına girer” dedi. Kuraklığın sadece iklim değişikliğiyle değil, kontrolsüz su tüketimi ve nüfus artışıyla da tetiklendiğini vurgulayan Erdoğan, Güzelhisar Barajı’ndan su sağlamak için hazırlıkların sürdüğünü ifade etti.
Yer altı sularında da tehlike büyüyor
Kuraklığın etkileri sadece barajlarla sınırlı değil. Yer altı sularında da ciddi düşüşler yaşandığını belirten Erdoğan, Göksu-Sarıkız ve Halkapınar bölgelerinde yeni su kuyularının açıldığını, su kaynaklarını korumak adına tüm seçeneklerin değerlendirildiğini söyledi.
Zorunlu olursa planlı su kesintileri gündeme gelecek
Suyun bilinçli kullanımı konusunda topluma çağrıda bulunan Erdoğan, “Her bireyin sağlayacağı yüzde 10’luk tasarruf bile fark yaratır. Şu an kesinti düşünmüyoruz ama eğer gerekirse vatandaşlarımızı en az etkileyecek şekilde planlı kesintilere başvurabiliriz” açıklamasında bulundu.
“2008 krizinden daha kötü bir tabloyla karşı karşıyayız”
İklim verilerine dikkat çeken Erdoğan, “İzmir, son 4 yılda yağış miktarında ciddi bir düşüş yaşadı. 2008’deki su sıkıntısı ocak yağmurlarıyla aşılmıştı. Şu an Temmuz ayındayız ve kuraklık çok daha derin hissediliyor” diyerek krizin boyutunu gözler önüne serdi.
“Kademeli fatura sistemi tasarruf için getirildi”
Kent genelinde su tasarrufu sağlamak amacıyla daha önce yürürlüğe giren kademeli fatura uygulamasının gelir değil, bilinçli tüketimi teşvik etmek amacıyla uygulandığını belirten Erdoğan, “Bu sistemin etkileri görülüyor ama henüz yeterli değil. Park ve bahçelerdeki su sayaçlarını kaldırarak biz de belediye olarak tasarrufa başladık” dedi.
Son söz: Tasarruf şart
İZSU Genel Müdürü Erdoğan, İzmir’in susuzluk yaşamaması için her bireyin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni yağış sezonuna kadar elimizde kalan suyu en verimli şekilde kullanmalıyız. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa, İzmir daha büyük bir su kriziyle karşı karşıya kalabilir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: