İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Çapak Mahallesi’nde yetiştirilen Bardakçık inciri, kooperatifleşme sayesinde pazarda hak ettiği değeri buldu. Uzun yapısı, aroması ve dengeli şeker oranıyla diğer incir türlerinden ayrılan Bardakçık, kooperatif aracılığıyla bu yıl kilogramı 110 liradan satılıyor.
Geçen yıl kurulan Ege İncir Üreticileri Birliği ve Pazarlama Kooperatifi, üreticilerin pazarlama sorununu ortadan kaldırdı. Ürünler sabah erken saatlerde toplanıp mahalle meydanındaki alım merkezine getiriliyor ve sanayi kuruluşları tarafından işlenerek ABD, Kanada ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.
Kooperatif Başkanı Mustafa Efe, “İncirimiz kaliteli ve kooperatifleştiğimiz için ürünümüz değerine ulaşıyor, satma sorunumuz kalmadı” dedi. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ise Bardakçık incirinin tescil için TÜRKPATENT’e başvurulduğunu ve üretimin hızla arttığını açıkladı.
Freshbak Crispy Genel Müdürü Kenan Sever de incirin kırmızı iç yapısı nedeniyle yurtdışında büyük ilgi gördüğünü, yıllık 100 tonluk üretimin ihtiyacın çok altında olduğunu vurguladı.
Etiket:
#İzmir #Torbalı #Bardakçıkİnciri #Kooperatif #İhracat #Tarım #ÇiftçiGücü
Yorumlar
Kalan Karakter: