Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, seçmen turlarını sürdürüyor. Moroğlu, bu kez Küçük Menderes Havzası’nın önemli tarım merkezlerinden Tire’deydi.
Meşhur Tire Pazarı’nı gezen ve alışveriş de yapan Milletvekili Moroğlu’na, köylüler kelimenin tam anlamıyla dert yandı. Yurttaşlar bir yandan “Şemdinli’de ne oluyor” diye sorarken, diğer yandan geçim kaynakları tarım ve hayvancılık konusunda hükümetin yanlış politikalarını eleştirdi.
2009 Yerel seçimlerinde CHP kökenli DP adayı Tayfur Çiçek’in % 35.3 oy alarak belediye başkanı seçildiği, seçmenlerinin 2011 Genel Seçimlerinde tercihini % 40’lık bir oranla AKP’den yana kullandığı Tire’de, hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan olaylar hem de üretici kesimin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz, iktidar partisini eleştiri oklarının merkezine yerleştirdi.
CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun, CHP İlçe Başkanı Mustafa Güngör ve partili yol arkadaşlarıyla yaptığı “teşekkür turu” da, bu gerçeği gözler önüne serdi. Milletvekili Mustafa Moroğlu’na, “AKP’liler buraya neden gelmiyor. Müzakerede sıkılmayacak elleri sıkıp, bizim elimizi sıkmaya mı çekiniyor” diyerek tepkilerini dile getiren Tireli üretici, tarım politikalarından yana da tam bir dert küpü…
Bir balya saman, bir dünya dert!
Milletvekili Moroğlu’na “Hükümetin üreticiyi desteklemeyen politikaları, belimizi büktü” diyen Tireli üretici; süt üretiminin önemli üslerinden olan ilçede büyükbaş hayvan besiciliğinde kullanılan saman balyalarına ilişkin “stokta tutulması nedeniyle iki-üç katı fiyat artışı” şikayetini de gündeme getirdi.
Tireli üreticiler, önceki yıl 20 kuruşa satın alınabilen bir balya samanın bu yıl 55 kuruşa bile zor bulunduğunu belirterek, “Hükümet tarım ve hayvancılıkta pek çok konuda ithalata izin veriyor. Ama büyükbaş hayvan besicisi ve süt üreticisinin temel malzemesi saman balyalarının ithalatı konusunda piyasayı stokçu baskısından kurtarmak için adım atmıyor. Gerekçesini de (Muhalefet bunu kullanır) diyerek açıklıyor” dedi.
Tireli üretici: “Saman ithalatı serbest bıraksın”
Yem kilo fiyatı 85 kuruşken süt kilo fiyatının 80 kuruş dolaylarında olduğuna dikkat çeken Tireli üreticiler, önemli bir talepte de bulundu: “Saman ithalatı serbest bırakılsın. Elektrik, mazot, yem fiyatlarıyla boğuşurken; bizi bir de saman balyalarındaki fahiş fiyat artışı nedeniyle üzerimizden vurgun yapan stokçuya teslim etmesinler. Eti, yemi, tohumu ithal ederken; samanda ithalat yapmayalım diye direnmek, üreticiyi öldürmekten farksızdır.” Mustafa Moroğlu, genel seçimler öncesinde CHP’nin ortaya koyduğu projelerin öneminin yeni anlaşıldığını ve bir köylünün ifadesiyle iktidarın “öldüm pahasına” bir yaşam sunduğunu savunarak, “Köylünün, üreticinin yanındayız. Onların dertleri bizim dertlerimiz. Muhalefet olarak onların sıkıntıları aşmaları adına üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
“Tire Süt, birlik ve güç demek”
Mustafa Moroğlu, Tireli eski Bakanlardan Halil Çulhaoğlu’nun eczanesine, ayrıca dünyaya örnek kırsal kalkınma modeli ve Türkiye’nin gururu Tire Süt Kooperatifi’ne de ziyarette bulundu. Tire Süt Kooperatifi’nin 2000 ortağıyla İzmirli üreticinin önemli bir güç merkezi olduğuna vurgu yapan Moroğlu, “Birlik, yani kooperatif; stokçuya ve üreticiye destek vermeyen her kesime en güçlü cevaptır. CHP olarak kooperatifleşmenin desteklenmesinin önemine projelerimizle dikkat çektik. İşte siyaset üstünde bir yapı olarak Tire Süt Kooperatifi bu anlamda örnek alınması gereken bir modeldir. Büyükşehir Belediyesi de süt tercihini birlikten yapıyor. tercih ediyor ve bu yapının güçlenmesine katkı sağlıyor. Başkan Mahmut Eskiyörük ve ortaklarını, hayali gerçeğe çevirdikleri için kutluyorum” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: