İzmir Özel Sağlık Hastanesi'nin düzenlediği anne ve kadın sağlığı farkındalık seminerinde uzman hekimler, Mimar Sinan Mahallesi sakinlerini kadın hastalıkları ve tedavileri konusunda bilgilendirdi.
Seminer kapsamında ayrıntılı sunumlar gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gayem İnayet Çelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Op. Dr. Gülçin Çetin Uysal ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Öğr. Gör. Dr. Şerafettin Özdoğan katılımcıların sorularını da yanıtladı.
HPV ve Rahim ağzı kanseri konusunda açıklamalarda bulunan Op. Dr. Gülçin Çetin Uysal, rahim ağzı kanserine yüzde 99 oranında HPV virüsünün neden olduğunu belirterek hastalıktan korunmak için aşı olunması gerektiğine dikkat çekti.
Uysal, hastalıktan korunma ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi: “HPV virüsü başta cinsel yolla olmak üzere; mukoza ve cilt yoluyla bulaşır. HPV, rahim ağzı kanserinin yanı sıra; vajen, vulva, anal kanal kanserlerine de yol açabilmektedir. Son araştırmalara göre meme kanserinden sonra rahim ağzı kanseri ikinci sırada görülmektedir. Erken yaşta cinsellik, çoklu partner, sigara, kötü beslenme, ko-enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları ve doğum sayısı gibi etkenler risk faktörünü artırmaktadır. Korunma için aşılanma, rahim ağzı kanser taramaları, tek eşlilik ve kondom kullanılması önem taşımaktadır. HPV aşısının 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklara uygulanması gerekmektedir. 18 yaşın altındaki tek bir doz bile yüzde 92 oranında koruyucudur”
İDRAR KAÇIRMA, SOSYAL VE PSİKOLOJİK SORUNLARA NEDEN OLUYOR
İdrar kaçırma, mesane ve rahim sarkması problemleri hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gayem İnayet Çelik de, bu hastalıkların hem sosyal hem de psikolojik sorunlar yarattığını ve uzman hekim gözetiminde tedavi edilebildiğini söyledi.
İleri yaşla birlikte kadınlarda daha sık görülen idrar kaçırma konusunda bilgi veren Gayem Çelik, “İdrar kaçırma kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama halidir. Her yaşta olabilse de ileri yaşta daha sık görülür. Eğer sürekli tekrarlıyorsa hastalık olarak kabul edilir. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozar. Her iki cinste de görülmekle birlikte, kadınlarda daha sık rastlanır. Hapşırma, ağır kaldırma, sinir ve kas zayıflıkları gibi nedenlerle ortaya çıkan stres tipi ve kontrolsüz şekilde idrar tutamama hali görülen sıkışma tipi olarak iki tipi vardır. Obezite, ileri yaş, kronik kabızlık, genetik yatkınlık, vajinal enfeksiyonlar, şeker hastalığı, zor doğumlar risk faktörünü artırmaktadır. Hastanın durumuna göre ilaç ve Meş cerrahisi tedavilerinin yanı sıra; pelvik taban rehabilitasyonu da uygulanabilir. Pelvik organ prolapsusu (POP) ise rahim idrar kesesi kalın bağırsak gibi organların vajinadan dışarı doğru çıkmasıdır. Erken evrede pelvik taban rehabilitasyonuyla organ fıtıklaşmasının önüne geçilebilir. İleri yaş, sık doğum, iri doğum, sürekli kabızlık, ağır kaldırmak ve genetik faktörler riski artırmaktadır. Hastalık ileri aşamadaysa cerrahi tedavi tek seçenek olarak uygulanmaktadır” diye konuştu.
Özel Sağlık'tan Anne ve Kadın Sağlığı Farkındalık Semineri
İzmir Özel Sağlık Hastanesi'nin düzenlediği anne ve kadın sağlığı farkındalık seminerinde uzman hekimler, Mimar Sinan Mahallesi sakinlerini kadın hastalıkları ve tedavileri konusunda bilgilendirdi.
Yayınlanma :
15.05.2024 19:42
Güncelleme :
15.05.2024 19:42


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: