Asma yaprağından ekonomiye 1 milyon dolarlık katkı
Türkiye'de bağcılığın merkezlerinden Manisa'da asma yaprağından yıllık ortalama 1 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanıyor.Türk mutfağının vazgeçilmezi yaprak sarmasının ana malzemesi olan asma yaprağı, son dönemde dünyanın dört bir yanından gelen taleplerle ihraç ürünü haline dönüştü. Akdeniz'i çevreleyen ülkelerde çeşitli yemeklere ekşi aroma katmak için kullanılan asma yaprağı, üzümleriyle tanınan Manisa için yeni bir gelir kapısı oldu.
Yayınlanma :
02.06.2021 19:04
Güncelleme :
02.06.2021 19:04


Türk mutfağının vazgeçilmezi yaprak sarmasının ana malzemesi olan asma yaprağı, son dönemde dünyanın dört bir yanından gelen taleplerle ihraç ürünü haline dönüştü.
Akdeniz'i çevreleyen ülkelerde çeşitli yemeklere ekşi aroma katmak için kullanılan asma yaprağı, üzümleriyle tanınan Manisa için yeni bir gelir kapısı oldu.
Henüz tazeyken toplanan, salamuraya yatırılıp ambalajlanan yıllık ortalama 500 ton asma yaprağı, Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor.
Asma yaprağının üreticide kilogram fiyatı 6-10 lira arasında seyrederken işlenip salamura edildikten sonraki ihraç fiyatı 1,5-2 dolar seviyesine yükseliyor.
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, AA muhabirine, sultani çekirdeksiz üzümün yanında asmalar için de coğrafi işaret tescil çalışması yaptıklarını belirtti.
"Salamura asma yaprağı özellikle son yıllarda önemli bir gelir kapısı haline geldi" diyen Ünal, geçen yıl 500 tona ulaşan ihracatın bu yıl daha da artabileceğini aktardı.
Üreticilerin asmadaki yaprakların en fazla yüzde 20'sini salamura için toplamalarını önerdiklerini dile getiren Ünal, "Daha fazlası üzümde verim kayıpları, asmada güneş yanıklarına neden olabiliyor." diye konuştu.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kırıcı da hedef pazarlarının Avrupa ve ABD'deki "etnik pazarlar" ile Orta Doğu ve Akdeniz'e kıyı ülkeler olduğunu dile getirdi.
Avrupa ve ABD'ye daha katma değerli olan organik asma yaprağı gönderdiklerini aktaran Kırıcı, ülke genelinde birçok bölgede asma salamurası üretildiğini ancak ana ihracat merkezinin Manisa olduğunu söyledi.
Kırıcı, "Her yıl ortalama 500 ton civarında bir ihracatımız var. İhracat değerimiz ise 1 milyon dolar civarında gerçekleşiyor. Üretici de artık yaprak üretimi konusunda bilinçlendi. Her geçen yıl kalitemiz ve rekoltemiz artıyor." dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: