Bozanın faydaları arasında emziren annelerin süt miktarını arttırması ön plana çıkar. Sütün artmasında içerdiği aktif mayaların katkısı vardır.
Boza, kış aylarında tüketilen bir ürün olarak şeker, darı irmiği ve sudan üretilir. Mayalı olan bu gıda maddesinde yararlı bakteriler yer alır. İçecek olarak kullanıldığı için iyi şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Aynı zamanda kısa sürede tüketilmesi ekşimesinin önüne geçer.
Bozanın faydaları arasında emziren annelerin süt miktarını arttırması ön plana çıkar. Sütün artmasında içerdiği aktif mayaların katkısı vardır. Aynı zamanda kansere neden olan maddelerin vücutta yer almasını engeller. İçinde bulunan mayalar ve yararlı bakteriler ile probiyotik bir etkisi vardır.
Bozadaki yararlı bakteriler ayrıca kış aylarında gripten korunma sağlarken vücut direncini de arttırır. Zengin bir protein kaynağı olan bozada B vitamini de bulunur ve enerji ihtiyacı fazla olan kişilerin boza tüketmesi bu nedenle yararlıdır. Boza gebelere ve sporculara önerilir.
Bozanın mayalanması ile laktik asit ortaya çıkar ve laktik asit hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olması ile bilinir. Bu asit sayesinde boza, bağırsak florasını düzenler. Ayrıca mide bezlerinin çalışmasını olumlu şekilde etkiler. B kompleksi vitaminleri ile beslenmeye yardımcı bir gıdadır.
Bozanın sinirleri yatıştırdığı ve zihni açtığı da bilinmektedir. İçinde proteinin yanı sıra karbonhidrat da bulunur ve bu nedenle ekmek görevi görür. Vitamin bakımından zengin olan bozada A, B, C ve E vitaminleri yer alır.
Boza ilk yapıldığında içerisinde yüzde yirmi şeker yer alır. Ancak durdukça bu oran yüzde sekize kadar düşer. Ayrıca durdukça içinde yer alan laktik asit seviyesi de artar ve vücut için daha yararlı bir besin maddesi olur. Bozanın öksürük tedavisine iyi şekilde yanıt verdiği de gözlemlenmiştir.
Oldukça sağlıklı bir içecek olan bozanın barındırdığı mucizevi faydalar nedeniyle yaz kış tüketilmesi gereken bir üründür. Ancak yararlı olduğu için sık sık tüketmek de yanlıştır. Gün içerisinde gıda takviyesi için ilaç alan kişiler bozada yer alan zengin karbonhidrat, B vitamini, protein ve diğer vitaminlerin alımı için iki üç günde bir çay bardağı olacak şekilde bozayı tüketebilir. Özellikle de gebe kişilerin boza içmesi süt üretimi için gereklidir. Boza ayrıca demir, fosfor, kalsiyum, tiamin, sodyum, riboflavin ve niasin bakımından zengindir. Mayalı bir içecek olması ise yararlarını kat kat arttırmaktadır. Mideyi koruyan boza, sindirim sistemini düzenler ve kabızlığa iyi gelir Mide yanması ya da gaz şikayeti olanlar da boza ile kendi kendini tedavi edebilir.
Boza geçmiş yıllardan beri Türk kültüründe yer alan Türk yapımı alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir. Hemen bozulması ve sıcaklığa dayanıklı olmaması nedeniyle kış aylarında üretilir ancak günümüzde dört mevsim bulunabilen bir gıdadır. Bozanın faydaları zararları konusunda bir endişeye düşmenize gerek yoktur. 15 günde ekşiyen bozayı ekşi halde tadı hoşunuza giderse tüketmenizde hiçbir kusur yoktur.
Yorumlar
Kalan Karakter: