Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı yüksek rakımlı 79 kırsal mahallede yaşayan çiftçiler, hububat hasadını yardımlaşma ve dayanışma içinde gerçekleştiriyor. Bölgedeki ailelerin önemli geçim kaynağı olan buğday, arpa ve çavdar üretimi, sonbaharda başlayan tohum ekimiyle başlayıp, haziran ayından itibaren yoğun bir hasat sürecine dönüşüyor.
Kırsal alanlarda eğimli arazilerde orak ve tırpan kullanarak yapılan hasat, komşular arasında imece usulü ile gerçekleştiriliyor. Çiftçiler sabah erken saatlerde belirledikleri tarlalarda çalışmaya başlıyor, bir tarladaki işleri tamamlayınca diğerine geçiyorlar. Zaman zaman türkülerle iş yükünü hafifletmeye çalışırken, öğle molasında gölgelik bir alanda birlikte yemeklerini yiyor, çocuklar ise soğuk su getirerek destek oluyor.
Ören Mahalle Muhtarı Yunus Yıldız, geleneksel dayanışmanın nesilden nesile aktarıldığını belirterek, “Mesaimiz erken başlar, bir tarladaki işimiz bitince başka komşunun tarlasına geçeriz. Beraber sofraya oturur, beraber çalışırız” dedi. Hoşçalar Mahallesi’nden Hasan Sevgi ise geçmişte hasadın çok daha zorluklarla yapıldığını, ancak dayanışmanın her dönemde işleri kolaylaştırdığını ifade etti.
Tarlada 3 gün bekleyen ürünler dirgenle patoz makinelerine taşınmak üzere traktörlere yükleniyor ve yaklaşık 40 gün süren bu yoğun çalışma, yardımlaşma sayesinde başarıyla tamamlanıyor. Kadınlar ise yemek hazırlığının yanı sıra kalan sapları tırmıkla topluyor.
Demirci’de yaşatılan bu dayanışma geleneği, hem üretimin hem de sosyal bağların güçlenmesini sağlıyor.
Hububat Hasadı Dayanışmayla Sürüyor
Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı 79 kırsal mahallede buğday, arpa ve çavdar hasadı, geleneksel dayanışma ruhuyla imece usulü yapılıyor. Komşular birlikte çalışıp, birlikte sofraya oturarak hasat zorluğunu kolaylaştırıyor.
Yayınlanma :
22.07.2025 20:11
Güncelleme :
22.07.2025 20:11


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: