İzmir Körfezi’nde yıllardır biriken kirlilik, organik maddelerin bakteriler tarafından parçalanmasıyla tekrar inorganik hale dönerek yeni kirliliğe yol açıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, sürecin kısır döngüye girdiğini belirterek, “Körfez’in tabanında biriken bu organik yük tabakasının temizlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde süreç kendi kendini beslemeye devam edecek” dedi.
Geçen yıl görülen balık ölümleri, son günlerde Körfez’in çeşitli noktalarında yeniden ortaya çıktı. Hafta sonu Karşıyaka sahilleri ölü balıklarla kaplanırken denizin rengi yeşil ve kahverengiye döndü, sahil boyunca kötü koku etkili oldu.
Prof. Dr. Beşiktepe, Körfez’deki kirliliğin temelinde artan nüfus ve buna bağlı insan kaynaklı faaliyetler olduğunu söyledi. Kışın fitoplankton patlamaları, bahar ve yaz başında deniz marulu çoğalması, tabana çöken organik maddeler ve yarı kapalı Körfez yapısı, bu sürecin hızlanmasına neden oluyor. Tabandaki organik maddelerin bakteriler tarafından parçalanıp tekrar besin tuzlarına dönüşmesi, fitoplankton patlamalarını tetikleyerek oksijen eksikliğine ve balık ölümlerine yol açıyor.
Körfez’e giren inorganik yükün başlıca beş kaynağı bulunuyor: tabanda yılların birikimi, arıtma tesislerinden gelen şehir deşarjları, dereler, yer altı sularının sızmaları ve Gediz Nehri’nin kolları. Beşiktepe, bu kaynakların miktarının tespit edilmesi gerektiğini, yalnızca bu şekilde çözüm yollarının belirlenebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Beşiktepe, benzer yarı kapalı körfezlerde de kıyılardaki insan baskısının benzer kirlilik sorunlarına yol açabileceğini belirterek, ulusal zararlı alg patlaması araştırmaları stratejisi ve programı oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Etiketler: #İzmirKörfezi #Kirlilik #BalıkÖlümleri #DenizKirliliği #ProfDrŞükrüTuranBeşiktepe #OrganikYük #ÇevreSorunu #KısırDöngü #DenizBilimleri #ÇevreHaberleri
İzmir Körfezi’nde Kirlilik Kısır Döngüye Girdi
İzmir Körfezi’nde tabanda biriken organik maddeler, bakteriler tarafından parçalanarak tekrar kirlilik yaratıyor. Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, sürecin kendi kendini beslemeye devam edeceğini ve tabakanın temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
Yayınlanma :
27.08.2025 22:03
Güncelleme :
27.08.2025 22:03


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: