Pandemide Dengeli Beslenmenin Önemi Arttı
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid19 ile mücadele etmek ve bağışıklık sistemini korumak için uzmanlar, doğru ve dengeli beslenmenin her yaş grubu için önemli olduğunu vurguluyor.
Yayınlanma :
14.01.2022 11:35
Güncelleme :
14.01.2022 11:35
Covid-19’a karşı korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerektiğini belirten Gözde Kuşadası Hastanesi Diyetisyeni Eda Topbaş, pandemi sürecinin duygu durumunu ve yeme alışkanlıklarını da etkilediğini söyledi.
Dengeli beslenme yolları hakkında bilgi veren Eda Topbaş, “Pandemi nedeniyle evde geçirilen sürenin artması, sürekli izlenen pandemi haberleri, artan endişeler, duygu durumuna bağlı yiyecek tüketme arzusunun artması ve fiziksel aktivitenin azalması, vücut ağırlığında artışlara neden olabilmektedir. Gerek ağırlık kontrolünü sağlamak gerekse bağışıklığı güçlü tutmak adına beslenmede doğru davranışlarda bulunmak önemlidir. Rafine hazır gıdalardan uzak durmak, Akdeniz diyetinin temelini oluşturan meyve, sebze ve tam tahıllı ürünlerden zengin, doymuş yağ içeriği düşük beslenme modeline uymak önemlidir. Ayrıca bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen antioksidan vitaminler, D vitamini, omega 3, çinko, pre ve probiyotiklerin tüketimine günlük beslenmede özen gösterilmelidir” dedi.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
COVID-19 hastalığının bulaşmasını önleyen veya tedavi eden herhangi bir yiyecek ya da içecek olmadığını kaydeden Diyetisyen Eda Topbaş, bununla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmenin fiziksel aktivite ve düzenli uykuyla beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiğinin altını çizdi.
Diyetisyen Topbaş, şu bilgileri verdi: “Mikro besinlerden zengin sebze ve meyvelerin bağışıklık üzerindeki olumlu etkisi bilindiğinden, bu dönemde, yüksek miktarda mineral, antioksidan ve vitamin içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenini takip etmek önemlidir. Özellikle antioksidan olan E vitamini, C vitamini ve beta karotenin günlük beslenmede yer alması gerekir. Beta karoten sarı, turuncu meyvelerde ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunurken, C vitamini kaynakları kırmızı biber, portakal, çilek, brokoli, limon, diğer meyve ve sebzelerdir. E vitamininin başlıca besin kaynakları ise, soya fasulyesi, güneş yağı, mısır, buğday tohumu ve ceviz gibi bitkisel yağlar , fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, ıspanak ve brokolidir”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: