Anadolu’nun verimli topraklarında yetişen kan kırmızı domatesler, büyük emeklerle güneşte kurutularak dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Türkiye, 2025 yılının ilk 10 ayında 108 milyon dolarlık kuru domates ihracatı gerçekleştirerek İtalya’nın ardından dünya ikinciliğini elde etti.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’ne bağlı üreticiler, toplam ihracatın yüzde 94’ünü gerçekleştirerek 101 milyon dolarlık başarıya imza attı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin kuru domates ihracatında miktar olarak yüzde 11’lik düşüş yaşansa da, fiyat artışı sayesinde gelir seviyesinin korunduğunu söyledi.
“Avrupa Birliği kotasını kaldırmalı”
Uçak, Avrupa Birliği’ne yapılan kuru domates ihracatında 8 bin 900 tonluk kota uygulandığını hatırlatarak, “İhracatçılarımız her yıl ocak ayında bu kotayı dolduruyor. Eğer kota kaldırılır ya da artırılırsa, ihracat potansiyelimiz 200 milyon dolara ulaşabilir” dedi.
Kuru domatesin hem lezzet hem de şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Uçak, “Makarnadan salataya, çorbadan pizzaya kadar pek çok yemeğe lezzet katıyor. 98 ülkeye kuru domates gönderdik, 2026’da hedefimiz 150 milyon doların üzerine çıkmak” ifadelerini kullandı.
ABD, İtalya, İngiltere ve Almanya’nın en çok ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldığını belirten Uçak, ortalama ihraç fiyatının 2,8 dolardan 3,16 dolara yükseldiğini açıkladı.
Kuru domates, A, K ve C vitaminlerinin yanı sıra demir ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp sağlığını koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kansızlığa karşı etkili oluyor.
Etiketler:
#KuruDomates #İhracat #Egeİhracatçıları #Tarım #TürkiyeEkonomisi #LezzetVeSağlık #SürdürülebilirTarım #Gıdaİhracatı #HayrettinUçak
Yorumlar
Kalan Karakter: