Görme engelli çocuklar çok yönlü yetiştirilsin.
Yayınlanma :
07.01.2021 17:11
Güncelleme
: 07.01.2021 17:11
Eskiden körler okulları sanat okulu kapsamındaydı. Mezun olan çocuklar el sanatları ve müzik alanlarından birinde uzman olarak yetişirdi. Yetiştirme yurdu körler okullarımız aynı zamanda yetiştirme yurdu kapsamındaydı.
Tüketici hakları derneğiyle yaptığımız proje nedeniyle körler okullarındaki bazı müdür ve öğretmenlerle sohbet ettim. Bu sohbetlerde öğrenci sayısının azaldığını üzülerek gördüm. Bunda birçok ilde alt sınıf açılması ve bazı öğrencilerin kaynaştırma eğitimine giderek okullara devam etmesi söz konusu da edile bilinir.
Bence körler okullarının müfredatları gözden geçirilerek çok yönlü yetiştirilen öğrencilerle dolu olması gerekiyor. Öncelikle bağımsız hareket sağlam bir bilgisayar ve mobil telefon Eğitimleriyle bilgiye erişilmesi sağlanmalı. Diğer öğrencilerin gördüğü dersler verilmeye tabiki devam edecek. Ama yine el sanatları müzik ve çağın gerektirdiği eğitimlerin verildiği merkezler olmalı.
Çocuklar okula hapsolmamalı ara tatiller ve hafta sonlarında kamp deneyimleri olmalı çocuk ailesinden bağımsız olarak yaşama becerisi kazanmalı. Yabancı dil eğitimleri geliştirilerek farklı Ülkelerdeki görmeyen çocuklarla iletişim kurmaları hatta öğrenci değişim programlarıyla çocuklar Dünyayı tanımalı okuldan mezun olduğunda basit ev işleri tamir ve yemek ve hayatta lazım olacak bilgi ve beceri eğitimleri almalı.
Biliyorum bana hayal kuruyorsun diyeceksiniz ben hayal kurmaya ve hayallerimi paylaşmaya devam edeceğim çünkü bunlar zor zamanda başarılmış ve görmeyenler başarılı ve mutlu olmuşlar. Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93 Türkiye Beyazay Derneği İzmir şubesi Faaliyetlerimiz
https://www.youtube.com/watch?v=HD58JVgFRRU
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: