Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde son 8 yıldır en yüksek ihracat rakamlarına ulaşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB), 2025 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 11 oranında artırarak 1 milyar 303 milyon 527 bin dolara yükseltti. 2024'ün aynı döneminde bu rakam 1 milyar 176 milyon dolar seviyesindeydi.
Birlik, yılın ikinci yarısında da mevcut ivmesini koruyabilirse, 2022 yılında kırdığı 2 milyar 564 milyon dolarlık ihracat rekorunu geride bırakmaya hazırlanıyor.
Demir-Çelik Alt Sektörü Başrolde
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve EDDMİB Başkanı Yalçın Ertan, ihracat başarısında demir-çelik alt sektörünün belirleyici rol oynadığını ifade ederek, “Toplam ihracatın yaklaşık 950 milyon dolarlık kısmı demir-çelik ürünlerinden geldi. Bu da sektörümüzün genel performansını önemli ölçüde şekillendiriyor” dedi.
Ertan, Birliğin, Ege İhracatçı Birlikleri’nin toplam ihracatının yüzde 14,5’ini tek başına gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.
Ege, Türkiye Ortalamasının Üzerinde Büyüdü
Haziran ayı itibarıyla Türkiye genelinde demir ve demirdışı metaller sektörünün ihracatı yüzde 6,5 artışla 6 milyar 450 milyon dolara ulaştı. Ancak Türkiye genelinde çelik ihracatında yüzde 4,6 oranında bir düşüş yaşanarak 8 milyar 273 milyon dolara geriledi. EDDMİB Başkanı Ertan, “Filmaşin ve kütük demir gibi ürünlerde hem miktar hem de değer bazında dikkat çekici artışlar yaşandı. Bakır ürünleri de yüzde 13’lük değer artışı ile dikkat çekti” dedi.
Maliyetler Rekabet Gücünü Zorluyor
Yalçın Ertan, yüksek enerji ve girdi maliyetleri ile ekonomik politikalarda kurun baskılanmasının ihracatçılar üzerinde ciddi baskı yarattığını vurguladı. “Rekabetin bu kadar yoğun olduğu dış pazarlarda, artan enflasyon ve enerji maliyetleriyle başa çıkmak giderek zorlaşıyor. Sektör olarak yıl sonunda kapasite kullanım oranının yüzde 70’e ulaşmasını hedefliyoruz. Bu da eski kayıplarımızı telafi etmemiz açısından kritik bir eşik olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Bakır ve Metal Ürünleri İhracatı Artışta
Alt sektörlerdeki performansa bakıldığında, bakır ürünlerinin ihracatı 2025'in ilk yarısında yüzde 13 artış göstererek 184 milyon 877 bin dolara yükseldi. 2024'ün aynı döneminde bu rakam 163 milyon 888 bin dolar seviyesindeydi. Metal mamulleri ihracatı ise yüzde 2'lik artışla 100 milyon doları buldu. Ayrıca, mali hasılat 2024'te 66,2 milyon dolarken 2025'in aynı döneminde 68 milyon dolara çıktı.
Fas Zirveye Yerleşti
2025 Ocak-Haziran döneminde Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği tam 170 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Fas, yüzde 300’lük artışla 35 milyon dolardan 141 milyon dolara yükselen ihracat hacmiyle en çok ihracat yapılan ülke oldu. Fas’ı, 125,8 milyon dolarla Almanya, 83 milyon dolarla İtalya takip etti. ABD’ye 70,9 milyon, İngiltere’ye ise 57 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Bu tablo, Ege Bölgesi metal ihracatçılarının global pazardaki konumlarını güçlendirdiklerini ve 2025’i rekorla kapatma potansiyeline sahip olduklarını ortaya koyuyor.
2025'in İlk Yarısında 1,3 Milyar Dolarlık İhracat
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde son 8 yıldır en yüksek ihracat rakamlarına ulaşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB), 2025 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 11 oranında artırarak 1 milyar 303 milyon 527 bin dolara yükseltti. 2024'ün aynı döneminde bu rakam 1 milyar 176 milyon dolar seviyesindeydi.
Yayınlanma :
17.07.2025 16:00
Güncelleme :
17.07.2025 16:00


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: