Abhazyalı turizmciler, vizenin kaldırılmasını bekliyor
Abhazyalı turizm işletmecileri, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı vizenin kaldırılmasını beklediklerini belirtti.Türkiye ve Rusya arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan uçak krizi...
Yayınlanma :
15.12.2017 11:38
Güncelleme :
15.12.2017 12:45


Türkiye ve Rusya arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan uçak krizi neticesinde Rusya, Türkiye'ye vize uygulaması başlatmıştı. Yaşanan krizde Rusya ve Türkiye kadar Abhazya da zarar gördü. Abhazya'ya ulaşım için Rusya'nın Soçi Havaalanının kullanılması, Abhazya'ya seyahat etmek zorunda kalan Türk pasaportlu kişilerin Rus vizesi almasını mecbur kıldı. Bundan dolayı Abhazya'ya Türkiye üzerinden gelen turistlerin sayısı azaldı. Abhazya, Türkiye üzerinden gelen turist sayısının azalmasından dolayı ticari anlamda sıkıntılar çekti. Abhazya'da faaliyet gösteren turizmciler ise Rusya'nın uyguladığı vizenin kaldırılmasını beklediklerini açıkladı.
Abhazya'da otel işleten Nizam Hapat, Rusya'nın uyguladığı vizeye değinerek, "Vizenin uygulanmaya başlanması Abhazya'da turizmi derinden etkiledi. Türkiye, yaklaşık 6 milyon Kafkas ve Çerkes diasporasını barındıran bir ülke. Dolayısıyla Abhazya'ya tatilini veya akrabalarını görmek isteyenler vize uygulaması nedeniyle sorunlar yaşadı. Vize demek engel demek, vize demek problem demek, vize demek zaman kaybı demek, vize demek ticari kayıp demek. Kaldı ki Türkiye ve Rusya bölgenin iki büyük gücü, birçok alanda ticaret yapılabilecek ülkeler. Dolayısıyla vize bizim için büyük engel. En kısa zamanda, canı gönülden vizenin kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.
"Barış görüşmelerini Abhazya başlattı"
Rusya ve Türkiye'nin yaşadığı krizden sonraki sürece değinen Hapat, "Türkiye ve Rusya'nın krizden sonra bir araya gelmesini ilk olarak Abhazya sağladı. Rusya, Türkiye ve Abhazyalı yetkililer Abhazya'nın başkenti Sohum'da bir araya geldi. Sonra Rusya'da bu görüşmeler Petersburg'ta devam etti. Son olarak Moskova'da görüşmeler yapıldı. Bu barış görüşmelerine Abhazya'nın küçücük bir katkısı olduysa biz bununla gurur duyarız. Rusya ve Türkiye arasında küçük Abhazyamız köprü vazifesi gördü. Şu an gelinen noktaya da büyük katkı sağladı" ifadelerini kullandı.
Abhazya'nın en tanınan otel sahiplerinden biri olan Dima Argun da vize konusunda, "Erdoğan ve Putin'in yaptığı ikili görüşmeler sonuç getiriyor. Vizelerin kaldırılması durumunda Abhazya'ya Türkiye üzerinden turist sayısının artmasını bekliyoruz. Umarız kısa zamanda vizeler kalkar" dedi.
"Vize kalkarsa Abhazya için canlanma olur"
Rusya'nın Soçi şehrinde bulunan Soçi Havaalanından Abhazya'ya yolcu taşımacılığı yapan turizmci Haluk Arısta da, "Şu an Rusya'nın uyguladığı bir vize var. Eğer önümüzdeki günlerde vize harici bir ulaşım olursa Abhazya için büyük bir canlanma olur. Ulaşım konusunda büyük sorunlar var. Bu sorunları aşarsak Abhazya birkaç basamak aşabilir. Sadece Soçi üzerinden gelişler var. 942 kilometrelik İstanbul-Soçi uçuşu 300 doların üstünde. İstanbul-New York arası 6 bin kilometre bin 200 gibi bir rakam ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla burada büyük fark var. Soçi'ye tek uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yollarından fiyatları gözden geçirmesini istiyoruz" şeklinde konuştu
"Vize bedeli turisti maddi olarak zorluyor"
İşletmeci Abdulkadir Kapba da sorunun çözüme kavuşması gerektiğini söyleyerek, "Vizelerin kalkması maddi olarak fayda getirecek. Çok pahalı olan uçak bilet bedellerinin üzerine bir de vize bedeli eklediğimizde maalesef Türkiye'den Abhazya'ya gelmek isteyenler büyük paralar ödemek zorunda kalıyor. Bazen 60 bin Rubleye kadar yani TL olarak 3 bin 500-4 bin TL civarlarında ödemeler yapılmak zorunda kalınabiliyor. Abhazya'ya uygulanan ulaşım ambargosu nedeniyle insanlar sadece Soçi üzerinden gelebiliyor. Dolayısıyla bu bizim için bir kayıp oluyor" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: