Efes Selçuk Belediyesi, 55.’sini düzenlediği EFEST 2025 etkinlikleri çerçevesinde “Gastro EFEST” programıyla yerel lezzetleri ve gastronomi kültürünü ön plana çıkardı. 6–8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen festivalde, Efes Selçuk’un yerel tohumlarından elde edilen ürünler ve kooperatif ürünleri ünlü şefler tarafından sahnede hazırlanarak ziyaretçilerle buluşturuldu.
Programda Şef Hazar Amani, Gastronomi Derneği Başkanı Şef Emrah Köksal Zengin, Efes Selçuk Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Şef Ramazan Adsız, Şef Özkan Koçak ve Şef Zeynep Tankaş, birbirinden lezzetli yemeklerini katılımcılara sundu. Şeflerin yemekleri büyük beğeni topladı.
Festival boyunca Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün yerel tohumlarından yetişen sebze ve meyveler mobil mutfakta pişirilirken, kadın üreticiler ve 31 kooperatifin ürünleri de etkinliklerde yer aldı. Etkinlikte, şefler ve akademisyenler, “Üretimin Dayanışma Gücü: Kooperatifler ve Kadın Emeği”, “Yerel Tohumun Kimyası” ve “Gelenekten Geleceğe Gelişen Gastronomi” başlıklı söyleşilerle gastronomi kültürünü tartıştı.
8 Eylül’de, Efes Selçuk’un kurtuluş günü kutlamalarında Drama Kursu öğrencileri minik aşçılar olarak sahneye çıktı ve cupcake süsleme etkinliğiyle izleyicilere renkli anlar yaşattı. Aynı gün “Geçmişten Günümüze Efes Selçuk Mutfağı” söyleşisinde kentin mutfak mirası ve yöresel yemekler tanıtıldı.
Festivalin son gününde düzenlenen “Efes Selçuk Gastronomik Envanteri” söyleşisinde ise yerel mutfakların sürdürülebilirliği ve markalaşmasının önemi vurgulandı. Şef Hazer Amani, Türk mutfağının çok kültürlü yapısına dikkat çekerken, Süleyman Tarakçı yerel mutfakların korunmasının kültürel direniş anlamına geldiğini söyledi.
Etiketler:
#EfesSelçuk #GastroEFEST #EFEST2025 #YerelMutfağımız #Gastronomi #Şefler #Kooperatif #YerelTohum #Lezzet #Kültür
Yorumlar
Kalan Karakter: