Mehmet ÖZDOĞRU
Akdeniz'de Marka kent İzmir Zirvesi'nin moderatörlüğünü yapan TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Uğur Yüce, zirvede İzmir'in odaklanması gereken sektörler, uluslar arası tanınırlığı ve etkileşim kapasitesinin arttırılması için yapması gerekenler masaya yatırıldığını kaydetti.
Sağlık hedefinin marka vizyonunda doğru olduğunu işaret eden TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Yüce, EXPO'yu alsak da almasak da çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürmesi gerektiğini ifade etti. İzmir'in bugünlere getiren liman olduğunu, limansız İzmir'in düşünülemeyeceğini sözlerine ekleyen Yüce “Hükümetin ve yönetimlerin Çandarlı limanına odaklandığını gördük. Çandarlı limanına ihtiyacımız var ancak bunun İzmir limanının göz ardı edilmemesi gerekiyor. İzmir'de liman olmazsa çok bambaşka bir kent haline gelir. Bu yüzden İzmir'i seven her insan İzmir limanına sahip çıkmalı” dedi.
LİMAN TAŞINSIN SÖYLEMİ YERSİZ
Aziz Kocaoğlu, İzmir limanının hem kent hem de Ege Bölgesi için şart olduğunun altını çizdi. “İzmir limanı burada kalmayacak” sözlerini eleştiren Kocaoğlu, “Bu sözler İzmir'i bilmeyenlerin söylediği laf olsun torba dolsun kavlinden söyleyen sözlerdir” dedi.
İzmir'in fuarlar kongreler şehri vizyonunu da sürdürecek yatırım çalışmalarını sürdüğün kaydeden Kocaoğlu, EXPO konusunda da şunları kaydetti:
“EXPO ile İzmir'i taçlandırmak istiyoruz. Ama olmaz ise İnciraltı'nı planlayalım. Bir kompleks kuralım zaten İzmir ayağa kalkacaktır. Basmane çukuru diye bir arsa var. Salhane ve Turan bölgesini tamamladık, Basmane çukuru gündemden düştü. 5-6 tanesi tamamlandı bir o kadarı da bugün yarın temelini atacak. Kenti planlamak için bir vizyon koymak gerekiyor. Vizyon çizilmez ise özellikle İzmir'in atmosferinde konuşulmamış proje, verilmemiş akıl, çizilmemiş plan yok. Önemli olan kazmayı vurup başlamak” dedi.
İZMİR MARKA KENT
İzmir'in tarım, sanayi, turizm, liman, ihracat ve tüm bunları içine alan kompleks bir şehir olduğunun altını çizen Yorgancılar, kentin bu açıdan bir marka şehir olduğunu kaydetti. Yorgancılar, Mevcut potansiyelini ortaya çıkararak, kalkınmasını hızlandıracak olan İzmir, EXPO 2020 için hazırdır” dedi. Yorgancılar, Türkiye'nin kalkınması için sektör ve ilçe bazındaki desteklerin ülke bazında desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Yorgancılar sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Daha güçlü bir ekonomi için teşviklerin itici güç olduğuna inanmaktayız. Ancak, kurgusal hataların, aksine bir etki yarattığını da İzmir özelinde görmekteyiz. Teşvik sisteminde; sınır illerdeki OSB’lerin aynı oran ve desteklerden faydalanması gerektiğini savunuyoruz. Kurucusu olduğumuz 10 OSB’de toplam sanayi parselinin yüzde 39’luk bölümü yatırımcı beklemektedir. Ayrıca, Tire’de-Ödemiş’te hayvancılık ve süt ürünleri, Aliağa’da kimya, Bayındır’da çiçekçilik gibi sektör ve ilçe bazında destekleme yapılmalıdır.”
“İZMİR LİMANI BİZİM GEÇMİŞİMİZ VE GELECEĞİMİZ”
Liman sayesinde İzmir'in her zaman dinç kaldığını söyleyen Demirtaş, “Liman bizim herşeyimiz. Bazı kişiler limanın taşınmasını zaman zaman dile getiriyor. Biz buna katılmıyoruz. Liman bizim parlak geçmişimiz ve güçlü geleceğimizdir” diye konuştu.
İzmir’in Yaşanacak Şehir” olduğunu ve özelliklerini koruyarak marka kent olmak için isteklerini şu şekilde sıraladı:
“Kitle turizmi ve her şey dahil turizm istemiyoruz, butik turizm istiyoruz. Yıl 12 ay şehir turizmini hedefliyoruz. Kongre turizminde Barselona gibi başarılı olmak istiyoruz. Barselona Ticaret Odası Başkanı ile görüştüm. Barselona'nan geçmişin kirli kenti olup da, nasıl bugünlere geldi diye sordum. O da kruvaziyer ve kongre turizminin yanında marka geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Biz de yolda ilerliyoruz. Sağlık turizmi potansiyelini değerlendirmek ve geliştirmek istiyoruz. 90’lı yıllarla başlayan ve artışı devam eden ihracatımızı iyi yetişmiş genç girişimcilerimiz ve ihracatçılarımız ile 2023 yılına kadar 100 milyar dolara eriştirmeyi hedefliyoruz., İzmir limanı için yaptığımız kısa –orta ve uzun vadeli planların uygulanmasını akdeniz’in ilk 5 limanı arasına girmesini istiyoruz.”
EXPO'DA BAŞARIYA ULAŞABİLECEĞİMİZE İNANIYORUM
İzmir'in EXPO adaylığında temalar ile öne çıktığını söyleyen İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can, “İktisat kongresinde Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in İzmir'in sağlık konusunda söylediği sözler ve yaptığımız etkinlikler ile EXPO'da başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİYE ODAKLANMALI
Yenilenebilir enerji potansiyelinin büyük çoğunluğu İzmir'de olduğunu vurgulayan Can şunları kaydetti: “11.8 bin megavat yenilenebilir enerji potansiyelimiz var. Tüm rüzgarı değerlendirirsek Ege Bölgesi'nin elektrik ihtiyacını karşılayabiliriz. Biyogaz'dan elektrik üretimi tartışılıyor. Bu kadar tarım potansiyeli olan alanda biyokütleden enerji lisansı almış kimse yok. Biyokülte de de İzmir potansiyelini ileri taşıyabilecek durumda. Bu alana odaklanması gerekli”
ESNAF GÖREVE HAZIR
İzmir Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, nereden bakarsanız bakın İzmir tarihten günümüze marka kent olduğunu ortaya koymuştur” dedi.
İzmir'in fuarları, Kemeraltı, Efes, Bergama, Alaçatı gibi merkezlerinin yanında güler yüzlü insanlarıyla İzmir'in marka kent olduğunu vurgulayan Mutlu, “Marka kent olması için daha tanınır hale gelmesi için tüm kesimlerin rollerinin yeniden tanımlanması gerekiyor. Esnaf olarak marka kent kimliğine yönelik rolümüzün önemli olduğunun bilincindeyiz. İzmir'in en geniş kesimi olan esnaf ve sanatkarlarının niteliği marka kent standardına getirilmesi bir zorunluluktur. Biz gerekli altyapıyı oluşturuyoruz” dedi.
Markalaşma yönünde esnaflar olarak marka kent konusuna ulaşmak için önerilerini şu şekilde sıraladı: “Esnafa yönelik bütüncül bir teşvik sistemi yapılması gerekir. Enerji, işyeri yenileme, mesleki eğitim, bazı bölgelerin esnafa tahsis edilmesi gibi teşviklerin verilmesi gerekmektedir. Turistlerin gezi ve alışveriş ortamı olarak Kemeraltı, Agora ve Kadifekale'nin düzenlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
İZMİR'İN GÜÇLÜ BİR KALDIRACA İHTİYACI VAR
İzmir'in gelecek vizyonunu belirlemek için güçlü bir kaldıraca ihtiyacı olduğunu söyleyen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “İstanbul finans merkezi, Ankara yönetim merkezi, Bursa ve Kocaeli sanayi merkezi, Antalya ise turizm merkezi olarak, pek planlı olmasa da gelecek vizyonunu çizip yol almaya başlamış durumda. İzmir, geçmişten bugüne bir tarım, sanayi, ticaret ve turizm kenti. Ama bugün gelecek vizyonumuzu belirlemek için güçlü bir kaldıraca ihtiyacımız olduğu ortada” dedi.
İzmir, EXPO 2020’yi arkasına alarak güçlü bir sağlık kenti mi olacak önermesine cevap vererek başlayan Kestelli, “Sağlık kenti vizyonu önemli bir adım ama EXPO hedefinden bağımsız olarak da yürüyebilmeli. İzmir, ünlü zincir hastanelerin kente çekilmesi, yeni eğitim ve tedavi merkezlerinin kurulması, modern termal sağlık tesislerinin inşa edilmesiyle, sadece 3 saatlik uçuşla erişilebilen bir buçuk milyar nüfus için bir sağlık başkentine dönüşmeli” dedi.
İzmir'in Ar-Ge ve yenilik merkezi olma vizyonu olmak konusundaki rakamların yetersiz olduğunu vurgulayan Kestelli, bu vizyona yönelik yatırım yapılmadığı takdirde geleceğe dair bu hedefi buruşturup çöp kutusuna atmak zorunda kalabiliriz uyarısını yaptı. İzmir olarak önümüzdeki yıllarda tarıma ağırlık verebileceğini ancak bunun tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Kestelli, İzmir'in dünya çapında önemli bir faktör olması için tarıma daha önem vermesi gerektiğini kaydetti.
Kestelli, Türkiye’de İzmir gibi dünya çapında metropol olma kapasitesi bulunan kentlerin temel meselesinin İstanbul’un obez büyümesi ve bu tür kentler için stratejik kararların Ankara’dan alınması olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: