LGS, TEOG sınavının yerine geçmiştir. Liseye Geçiş Sistemi, PISA ve TIMSS soruları esas alınarak beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçen bir sınavdır.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS), liselere öğrenci yerleştirme işlemlerini kapsayan sistemin genel adıdır. Yerleştirme işlemleri Merkezi, Yerel ve Yetenek Sınavı olarak 3 farklı sistem ile gerçekleşmektedir.
Sınav başvuruları Bakanlık tarafından otomatik yapılsa da sınava girmek zorunlu değildir.
2023’te LGS'ye 1 milyon 246 bin 465 öğrenci başvurmuştu. Ancak sınava 1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. 2024'te de LGS'ye 1 milyonun üzerinde öğrencinin gireceği ön görülmektedir.
02 Haziran 2024 Pazar günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30'da, ikinci oturum 11.30'da başlayacaktır. Sözel alanda 50 sorudan oluşan birinci oturum 75 dakika, sayısal alanda 40 sorudan oluşan ikinci oturum 80 dakika olarak uygulanacaktır.
Sınav Sonuçlarının Açıklanması: 28 Haziran 2024 Cuma günü olacaktır. Öğrencilerimiz Sınava giriş bilgilerin de 24 Mayıs 2024’den itibaren E-okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden kontrol edebilir. Bilgilerinde herhangi bir hata olduğunu fark edenler, bunu okul müdürlüğüne bildirdirmelidir.
Sınava gireceğin salon ve sıra numarası gibi bilgilerin yer aldığı sınav giriş belgeni 24 Mayıs 2024’te E-okul üzerinden görüntüleyebilir. Belgede, sınava girilecek salon ve sıra yazılıdır.
Sınav öncesi dengeli bir kahvaltı yapmalı ve alışık olmadığınız gıdaları tüketmekten kaçınmalısınız. Hava durumuna uygun ve rahat kıyafetler giymelisiniz. Sınav yerine geç kalmayacak şekilde yola çıkmalısınız. Sınava getirilmemesi gereken eşya, cep telefonu, takı gibi araç gereçlerin üzerinizde bulunmamasına dikkat etmelisiniz.
-Moralinizi ve motivasyonunuzu yüksek tutmalı bu durumunuzu bozacak durumlar ve kişilerden uzak durmalısınız.
-Sınavda elinizden geleni en iyi şekilde yapacağınıza yönelik kendinizi motive etmelisiniz.
-Aileniz ve sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
-Sınavdan önceki gününüzü yorucu etkinlikler yapmadan normal bir gün gibi geçirmeye dikkat etmelisiniz.
-Sınav günü ulaşım süresini ve güzergâhını planlayabilmek için sınava gireceğiniz okulu son güne bırakmadan gidip yerinde görmelisiniz.
-Uyku düzeninize dikkat ederek yeteri kadar uyumaya özen göstermelisiniz. Ne geç ne de erken uyumalısınız.
-Uyumadan önce gevşeme ve nefes egzersizleri yapabilirsiniz.
Öncelikle, yanında olduğunuzu ve onunla gurur duyduğunuzu hissettirin paylaşın.
-Beslenme düzeninizi bozmadan sağlıklı ve aşırıya kaçmayacak şekilde yemek yemelisiniz.
-Dengeli bir kahvaltı yapmalı ve alışık olmadığınız gıdaları tüketmekten kaçınmalısınız.
-Sınav yerine geç kalmayacak şekilde yola çıkmalısınız.
-Sınavda yanınızda bulundurmanız gerekeni (kimlik, su vb.) daha önceden hazırlamayı unutmamalısınız.
-Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler sürekli kullandıkları araç gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecek.
-Unutmayın... Sınav stresi normaldir ancak sınav öncesinde yaptığınız hazırlıklar ve sınav sırasında uygulayacağınız stratejilerle bu stresi azaltabilirsin.
-Soruları anlamak için gereken zamanı ayırarak ve cevaplarınızı düşünerek başarılı bir sınav süreci geçirebilirsiniz.
-Sınav sırasında sakin kalmaya özen göstermeye ve soruları okumaya dikkat edin. Ayrıca, sınav boyunca sürenizi verimli kullanarak tüm soruları cevaplamaya çalışınız.
-Şunu kesinlikle unutmayalım. Sınav ölçütlerinin sadece bir değerlendirme ölçüsüdür. Sizi tam olarak yansıtamamaz. Sınavdan sonra ne olursa olsun, sizinle gurur duyacağımızı unutmayın. Kendinize güvenin ve sınavda en iyi performansınızı sergileyin.
Tüm öğrencilerimize şimdiden hayallerini gerçekleştirecekleri bu ilk adımda BAŞARILAR, ZİHİN AÇIKLIĞI, HER SORUYA TAM İSABET DİLİYORUM.
Tüm öğrencilerimize şimdiden hayallerini gerçekleştirecekleri bu ilk adımda BAŞARILAR, ZİHİN AÇIKLIĞI, HER SORUYA TAM İSABET DİLİYORUM.