İzmir, Ege’de sürdürülebilir balıkçılığın geleceğini belirleyecek iki önemli organizasyona ev sahipliği yaptı. İzmir Ticaret Odası Balıkçılık Çalışma Grubu’nun 39. toplantısı ile “Ege Denizi’nde Uluslararası Balıkçılık Yönetiminde Uyum ve İş Birliği İhtiyacı” başlıklı panel, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Akademisyenler, kamu kurumları ve sektör temsilcilerinin bir araya geldiği etkinliklerde, Ege Denizi’nde sürdürülebilir balıkçılık yönetimi, bilim temelli politikalar ve uluslararası uyumun gerekliliği ele alındı.
Ege’de ortak akıl buluşması
Tarım ve Orman Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, liman başkanlıkları, birlikler ve kooperatiflerden 80’in üzerinde temsilci toplantılarda yer aldı. Açılış konuşmasını İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Dereli yaptı. Panel, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vahdet Ünal moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
“Balıkçılık dünyanın en güzel mesleği”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, balıkçılığın doğayla iç içe, insan emeğiyle yoğrulan bir meslek olduğunu belirterek, denizlerin korunması için ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Deniz patlıcanlarının ekosistemdeki önemine dikkat çeken Çakan, “Bu panel bir başlangıç olsun. Geleceğimizi birlikte planlayalım. İzmir Ticaret Odası olarak üzerimize düşen her göreve hazırız” dedi.
“Balık stokları alarm veriyor”
Prof. Dr. Hakkı Dereli, Ege Denizi’nde paylaşılan balık stoklarının tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Türkiye ve Yunanistan’ın uyumlu politikalar geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Dereli, “Ege’de balıkçılık kaynakları sürdürülebilir biçimde yönetilmezse gelecekte ciddi kayıplar yaşanabilir” dedi.
Uzmanlardan çözüm çağrısı
Panelde konuşan akademisyenler ve yetkililer, uluslararası deniz hukuku, avlanma düzenlemeleri ve ekosistem koruması konularında ortak adımların önemine değindi.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü temsilcileri, Türkiye’nin Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından dört kez “Tam Uyum Ödülü” ile onurlandırıldığını hatırlatarak, sürdürülebilir balıkçılığın ancak disiplinli ve denetlenebilir bir sistemle mümkün olabileceğini belirtti.
Etiketler:
#İzmir #Balıkçılık #EgeDenizi #SürdürülebilirBalıkçılık #İzmirTicaretOdası #İKÇÜ #EgeÜniversitesi #SuÜrünleri #DenizEkosistemi #UluslararasıİşBirliği
İzmir’de balıkçılıkta “uluslararası iş birliği” çağrısı
İzmir, balıkçılık sektörünün geleceğini şekillendirecek iki önemli toplantıya ev sahipliği yaptı. Uzmanlar, Ege Denizi’nde balık stoklarının tükenme riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek Türkiye ve Yunanistan’ın ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Yayınlanma :
31.10.2025 22:18
Güncelleme :
31.10.2025 22:18
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: