Yiyecek ve içecek ambalajlarının üzerinde bulunan “geri dönüşebilir malzemeden olduğunu gösterir” ibaresini bilmeyen yoktur. Peki bu ibarenin yaşantımıza katkıları neler hiç düşündünüz mü? ya da Bilinçli tüketici miyiz?
Sürekli olarak tüketen değil de üreten ve doğayı koruyan tutumlar içerisinde olmak, doğanın imkanlarının azalmadan devam etmesini sağlamak adına, elimizi taşın altına koyalım istiyorum.
Yaşadığınız yere ve şehrinizin sahip olduğu kaynaklara bağlı olarak, daha sağlıklı bir yaşam alanıoluşturabilmek adına birkaç ipucu …
Basit 3 ana kural ile; doğada yaşayan tüm canlılar için güzel şeyler yapmak
Azalt, Yeniden Kullan ve Geri Dönüşüm.
Azaltın:
Başlamak için daha az üretin, böylece daha az atık birikecektir. Mesela;
- Tek kullanımlık bardak yerine çantanızda bulunduracağınız su şişelerini hatta ve hatta bireysel cam şişelerinizi kullanın
- Kağıt faturayerine e-faturaya geçin
- Pazar alışverişlerinizi haftalık tüketilen miktara göre porsiyon hesabıyla alıp, hem besin hem de bütçe israfına engel olabilirsiniz
Yeniden kullanım:
Ürünü tekrar kullanmanın yollarını düşünün. Mesela;
- Kuru bakliyatlar, baharatlar, makarna vb. gıdaları saklamak için plastik yerine cam kavanozları tercih edebilirsiniz
- Çöp kutuları için battal boy plastik poşetleri kullanın
- Eski havlularınız, yatak takımları vb kumaşlarınızı temizlik bezleri olarak kullanabilir veya en yakın hayvan barınağına dostlarımızın üşümemesi adına bağışlayabilirsiniz
- İhtiyacınız olmayan eşyalarınızı bağışlayabilirsiniz.
Geri Dönüşüm:
Geri dönüşümü mümkün olmayan malzemelerin ambalaj üretiminde kullanılmaları yasaktır. Dolayısı ile bu ambalajların kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra geri dönüşüm sürecine girmeleri gerekmektedir. Yani; ÇÖP değildir.
Kullanmadığınız veya birkaç kez kullanıp kenara bıraktığınız bir öğeyi tekrar kullanamıyorsanız, bunları başka bir şeye dönüştürüp dönüştüremeyeceğinizi öğrenin. Mesela;
- Ton balığı, konserve gıdalar vb. gıdaların, alüminyum ve teneke kutuları
- Kağıt, dergi ve karton kutular
- Cam kaplar, şişeler (Bir cam şişenin geri dönüşümü neticesinde tasarruf edilen enerji; bir televizyonun 20 dakikada, bir çamaşır makinesinin 10 dakikada kullandığı enerjiye denktir.)
- Bakır, demir vb. metal ürünler
Geri dönüşümden önce yeniden kullanmak ve azaltmak en iyisidir, ancak geri dönüşümün faydalarından tam olarak yararlanabilmesi için doğru bir şekilde yapılması gerekir.
İlk olarak, şehrinizin geri dönüşüm için oluşturduğu projeleri araştırın.
Sonrasında bu projelere kazandırabileceğiniz materyallerin ne doğrultuda dönüşüme tabii olabileceğini öğrenin.
Ve bir de hem sosyalleşebileceğiniz hem de spor yapabileceğiniz platformlar sayesinde geri dönüşüme katkı sağlayabilirsiniz. Nasıl mı?
Gönüllülerden oluşan ve sosyal sorumluluk projelerini destekleyen, Türkiye’nin en kalabalık koşu gruplarından biri olan “Karşıyaka One Team” in TOFD ve ADIM ADIM işbirliği ile tekerlekli sandalyeli bireylere maraton sandalyesi veya uygun olan tekerlekli sandalye sağlayabilmek amacıyla yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerine destek olabilirisiniz.
Çünkü; değişimin ilk adımı farkına varmaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: