Sağlıklı beslenmeye olan ilgi, organik meyve sebzeye olan talebi de arttırdı.
Peki internet üzerinden de satışı yapılan ürünlerin yüzde 100 organik olduğunda emin misiniz? Türkiye Halciler Federasyonu (TÜRKHAL) Başkan Vekili Mevlüt Yılmaz, “Aldığınız ürünlerin denetlendiğinden ve sertifikalandırıldığından emin olun. Köyde yetişmesi organik olduğu anlamına gelmez” uyarısında bulundu.
Sağlıklı yaşam trendiyle birlikte, özellikle çocuklarını daha doğal ürünler yedirerek büyütmek isteyen “şehir anneleri”; internet üzerinden “organik meyve ve sebze” almaya başladı.
organik-gidahatti“Köyde yetişmesi organik olduğu anlamına gelmez”
Ancak internet üzerinden alınan gıdaların gerçekten organik olup, olmadığı da tartışma konusu.
Konuya ilişkin uyarılarda bulunan Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Mevlüt Yılmaz, özellikle internet üzerinden yüzde 100 organik olduğu söylenen meyve sebze alırken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Organik ürünü, ‘Hiçbir müdahale olmadan yetişen ürün’ diye tanımlayan Yılmaz, “Organik tarımda verim oranı çok düşüktür, maliyet daha yüksektir. Bu ürünler ne kadar organik bilmiyoruz. Köyde yetişmesi organik olduğu anlamına gelmez” uyarısında bulundu.
Tamamen organik tarımın bugünkü dünyada çok zor olduğuna ancak kısıtlı alanlarda yapılabileceğine dikkat çeken Yılmaz, “Yüzde 100 organik olduğu söylenen meyve sebzeleri alırken tüketiciler mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından denetlendiğinden ve sertifikalandırıldığından emin olsunlar. İster internetten ister marketten isterse pazardan alsınlar, mutlaka sertifika sorsunlar” şeklinde konuştu.
“Ayşe Teyze de kazansın”
Bilişim çağında internet üzerinden meyve sebze satışına olumlu baktığını ifade eden Mevlüt Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Ayşe Teyze tabii ki ürününü satsın ve kazansın. Ama bu ürünlerin satışı belli kontroller içinde yapılmalı. Bugünkü dünyada bu nüfus artışıyla insanlık, tamamen organik beslenmeye kalkarsa aç kalır. Organik tarımda ‘tonlarca üreteyim, satışlar arttıkça yeni tarla alıp orada da organik tarım yapayım’ şeklinde bir durum söz konusu olamaz. Organik üretimin yanı sıra “iyi tarım uygulamaları ile yetiştirilmiş ürünlerin de tercih edilmesi mümkün. Zira İyi Tarım Uygulamaları prensiplerine uygun yetiştirilen ürünler de güvenle tüketilebilir.”
organik-tarim-gidahattiGıdada denetim şart
Doğru organik üretimi ve iyi tarım uygulamalarını desteklediklerini belirten TÜSEMKOM Başkan Vekili Yılmaz, tüm organik tarım üreticilerini ve iyi tarım uygulaması ile meyve sebze yetiştirenleri İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) tarafından, 28 Eylül – 1 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenecek FAV TURKEY Meyve Sebze, Kuru Gıda ve Kesme Çiçek Fuarı’na davet etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destek verdiği FAV TURKEY’e yerel ve uluslararası marketlerin katılacağına dikkat çeken Yılmaz, “Eğer bu firmalar kendilerini doğru anlatabilirlerse ürünlerinin daha geniş kitlelere, uluslararası pazarlara ulaştıracak bağlantılar kurabilirler. Hem kendilerine hem de ekonomiye katkı sağlayabilirler” dedi.
Gıda da organik olsun ya da olmasın denetimin önemine değinen Yılmaz, meyve sebze haline gelen ve hal üzerinden satışa çıkan tüm ürünlerin numuneler alınarak denetlendiğini, herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda muhatabın belli olduğunu kaydetti. Bu durumun tüketicilerin kendini güvende hissetmesini sağladığını belirten Yılmaz, fuarların da daha büyük ticari ilişkiler için güvenli ticaret alanları olduğunu söyledi.
Alaçatı’nın Keyifli İtalyanı: “Momo”
Şık dekorasyonu, özgün lezzetleri ve keyifli müzikleriyle beğeni toplayan MOMO, 2017 sezonunda Alaçatı'nın dikkat çeken memanları arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz yıl kapılarını açan ve İtalyan şef Lorenzo Pellechia tarafından titizlikle oluşturulan mönüsüyle lezzet tutkunlarının adresi haline gelen MOMO, dj ve canlı müzik performanslarıyla oldukça iddialı.
İsminin ilhamını ünlü yazar Michael Ende’nin kültleşmiş, fantastik romanı Momo’dan alan mekan, hikayenin özünde yer alan “Zamanı değerli kullanma ve anlamlı kılma” felsefesini tüm detaylarıyla konseptinde yaşatıyor.
İşadamı Burak Beşer’in sahibi olduğu ve Erhan Seven'in de işletmeciliğini üstlendiği MOMO, misafirlerinin anlarına değer katmak için, restorandan bara, mimariden eğlence anlayışına kadar tüm konseptlerde farkını ortaya koyuyor.
AKDENİZ VE EGE LEZZETLERİ
MOMO'nun 100 kişi kapasiteli restoran tarafında, Akdeniz ve Ege mutfağının en özel lezzetlerini sunduklarını söyleyen İşletmeci Erhan Seven, “İtalyan şef Lorenzo Pellechia’nın ustalığında avokado içinde kokteyl soslu karides Avocado Con Gamberetti in Salsa Cocktail, parmesan peynirli, baby enginar Carciofi & Grana, cherry domates, roka, limon sosu eşliğinde ahtapot ve patates salatası Insalata di Polipo e Patate, votka ve krema soslu, somonlu pappardelle makarna Pappardelle con Vodka e Salmone, fırın patates eşliğinde Floransa usulü T Bone biftek Fiorentina gibi spesiyaller MOMO’nun Alaçatı akşamlarına keyif katan yeni tatları arasında yer alıyor. Zengin şarap çeşitleriyle de öne çıkan MOMO, eğlenceli gecelerine tat katan Momo Rose, Scotch Passion, Breezer, Lavanta Martini gibi kokteylleriyle de ilgi görüyor” bilgisini verdi.
MOMO'nun damaklarda iz bırakan yemekleri kadar kaliteli eğlence anlayışıyla da beğeni topladığını kaydeden Seven, eğlenceli ve dinamik müzikleriyle Alaçatı gecelerinin buluşma noktası olduklarını vurguladı.
TARİHİ TAŞ BİNA
Detayların kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen İşletme sahibi Burak Beşer de, Alaçatı'nın tarihi dokusunu günümüze uyarladıklarını söyledi.
Beşer, şöyle devam etti: “Mimar Süreyya Saruhan’ın yenilediği tarihi bir taş binada yer alan MOMO, klasik çizgilerin modern yorumlarla buluştuğu tasarımıyla Hacımemiş’in ruhunu ve enerjisini mimarisine de yansıtıyor. Maksimum konfor düşünülerek yaratılan MOMO’nun yeni çehresi, ağırlıklı olarak İtalyan mermerleri, ham ahşap dokular ve metal yansımalardan oluşuyor. Gelen misafirlerine mevsimin keyfini kusursuz bir şekilde yaşatan MOMO, barının yer aldığı avlusuyla da ferah bir ortam sağlıyor. Sevilen konseptiyle ve sezon sürprizleriyle haftanın her günü 18.00 - 04.00 saatleri arası, zamanını değerli kılmak ve doyasıya yaz mevsiminin tadını çıkarmak isteyenleri bekliyoruz”