Deyimler ,deyişler ve atasözleri bir toplumun dili yanında sosyolojik özellikleri hakkında da bilgi verir. Amacım dil bilgisi üzerine laf ebeliği yapmak değil. Çok uzun zamandır maruz kaldığımız ve belki de kurutulması imkânsız hale gelmiş gibi görünen devlet içinde yaşanan ve halkı rahatsız eden işleyişler. Hükümet çeşitli tasarruf önlemleri alırken, vatandaşın kemer sıkmasını istersen devlet içindeki bürokrat fazlalığı ,yapılan lüzumsuz harcamalar.
Şimdi size İzmir’den bir örnek vermek istiyorum. Mesela İzmir Milli Eğitim Müdürlüğünü ele alalım? Şimdi bu kurumda kaç tane Müdür yardımcısı var, bunların altlarında kaç tane makam araçları var? Her İlçe de milli eğitim müdürü var? Bunların altında kaç tane makam aracı var örneğin? Bu bir örnek her ilde tüm bakanlıkların Müdürlüğü var, Müdür Yardımcılığı Makamları var. Özel Kalemleri, ilçe müdürlerine katınca hepsinin altında makam aracı olduğunu da hesaplarsanız ne demek istediğimi anlarsınız?
Anlaşılan denizin suyu da kumu da bitti veya bitmek üzere. Kullanılan paranın pul olması ve talimat ile yürütülen devir teslim yönetimin iyice içselleştirilmesi neticesinde, insanlar nefes alamaz duruma geldi,
Hani bir ata sözümüz vardır ”Devletin malı deniz, yemeyen keriz”
Bu atasözünün sözleri yanlış anlaşılmasın... Aslında atasözü devlet malını yiyenleri uyarıyor. Sözlüklerde bu sözün içeriği “Devlete hıyanet etmeyi alışkanlık durumuna getirenlere göre devletin bitmez tükenmez malı vardır. Yolunu bulup ondan aşırmayan budaladır’’ şeklindedir. Yolsuzlukların temelinde, hem halkın devleti yanlış değerlendirmesi hem de siyasilerin devleti bilerek istismar etmesi yatıyor.
NERDE KALDI TASARUF?
A Milli takımımız Avrupa Şampiyonasında ilk maçında Gürcistan’ı 3-1 yenerek turnuva iyi bir başlangıç yaptı. Tam bunun mutluluğunu yaşarken ortaya atılan bir iddia kafalarımızı karıştırdı. Değerli kardeşim Spor yazarı Tahir Kum, X hesabından yaptığı paylaşımda “İngiltere Federasyonu’nun sadece Milli Takım kafilesinin masraflarını karşıladığı, Fransa’nın kafile dışında 27, İsviçre’nin 14, İspanya’nın 40 ve Portekiz’in de 33 davetli götürdüğü şampiyonaya 613 misafir davet eden TFF tarihi bir rekora imza attı” şeklinde paylaşım yapınca ortalık karıştı. TFF’nin internet sitesinde bir açıklama yaparak Almanya’ya bir uçaktan oluşan toplam 197 görevli ve misafir götürüldüğü duyurdu. Almanya’ya 38 TFF Yönetim Kurulu asil-yedek üyesi ve diğer kurul üyesi, 26 görevli personel, 14 kulüp temsilcisi, 23 medya yöneticisi, 20 teknik direktör, antrenör ve milli takım eski futbolcusu olmak üzere toplam 121 misafir ve görevli götürülmüştür.”denildi.Geri kalanlar ise Milli Takım Sponsor firma yöneticileriymiş.
Bir tarafta tasarruf diye feryat eden Maliye Bakanı diğer tarafta hovardaca bütçesini
Peşkeş çeken futbol federasyonu ne yapmak istiyor.
Kamu kaynaklarında tasarrufa gidilmesi kararı yok sayılmadı mı? Şimdi. Devletin malı deniz yemeyen keriz “sözü gerçekleşmiş olmuyor mu? Tasarrufu esnafın emeklinin işçiden dar gelirli aileden beklenilmesi ve uygulamaya konulması adaletli bir yaklaşım değildir.Şimdi “KERİZ”bizmiyiz?
İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN
Şeyh Edebali ‘nin bu sözünden sakın insani yaşatan, insana yemini suyunu ver, altını değiştir, işini bul anlamı çıkarmayın sakın aman ha, burada anlatılmak istenen, insanına değer ver, eğit, öğret, tabi kim yapacak bunu devlet, devlet kim, ben-sen-o, biz-siz-onlar. “İnsan yaşat ki, Devlet yaşasın” felsefesi bütün çalışmalarımızın ve varoluş nedenimizin temelidir. Devleti devlet yapan, kimsesizlerin kimsesi olmasındandır
BİZ KERİZ Mİ OLUYORUZ?
Yayınlanma :
21.06.2024 21:25
Güncelleme
: 21.06.2024 21:25


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: