LEZZETİYLE DÜNYACA TANINAN KIRKAĞAÇ KAVUNU
Lif oranı yüksek, kalorisi düşük, C, A vitamini ve potasyum açısından oldukça zengin, antioksidan özelliği taşıyan kavun hepimizin özellikle yaz aylarında yediği tatlı bir meyve. Eminim ki kavunu sevmeyenimiz neredeyse yoktur. Sağlığımız açısından da oldukça önemli olan kavun, besin değeri yüksek olmakla birlikte, bağırsak sağlığı açısında da son derece kıymetlidir. İdrar atılmasına yardımcı olduğu gibi, göz ve cilt sağlığını destekler ve egzersiz sonrası vücudun kaybettiği su ve elektrolitlerin yenilenmesini sağlar.
Ülkemizin hemen hemen her noktasında farklı çeşitlerde yetiştirilen kavun çoğumuz tarafından yaz aylarında tüketilir. Ancak bir kavun çeşidimiz var ki adını yetiştirilen ilçeden alan şehzadeler şehri Manisa’nın Kırkağaç kavununu bilmeyenimiz, duymayanımız yoktur. Bu kavun özellikle kış aylarda bile tüketilmesiyle sofralarımızın vazgeçilmezidir adete. Çocukluğumda tarladan hasat edilişine çokça şahit olduğum Kırkağaç kavunu genellikle Ağustos aynın sonlarına doğru bazen Eylül ayı başında hasat edilir ve tepesindeki dalından iple tavanlara asılmak suretiyle kış boyu tüketilir. Kış mevsimin sonlarına kadar muhafaza edilebilen dayanıklı bir yapıya sahip olan Kırkağaç kavunu günümüzde maalesef can çekişiyor.
Kırkağaç’ta tarıma ve çiftçiye değer katmaya çalışan bir isim var. Sadece Kırkağaç ve Manisa için değil Türkiye için, Türk tarımı için bir değer olan bu kişi şu an da Kırkağaç Ziraat Odası başkanlığını yürüten Emin Özarı. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz'ın 2019 yılında vefat etmesiyle göreve gelen Emin Özarı, 4 Şubat 2023 de düzenlenen olağan kongreyle 4 yıl daha Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığına seçilerek Türk tarımının yücelmesi ve çiftçinin katma değerli ürünler üreterek daha iyi kazanç sağlaması için mücadele ediyor. En önemlisi Ziraat Odası aracılığıyla çiftçilerin ürünlerinin direkt tüketiciye ulaştırılması noktasında özveriyle büyük gayret göstererek önemli bir işlevi yerine getiren Emin Özarı başarılı çalışmalarıyla gönüller de taht kurmaya devam ediyor. Kırkağaç denilince şu anda ilk akla gelen isimlerden biri Emin Özarı. Emin Özarı geçtiğimiz günlerde çok önemli bir konuya dikkat çekmeye çalıştı.
2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen ve AB Coğrafi Tescil Belgesi alabilmesi için 2021 yılında başvuru yapıldıktan sonra Avrupa Birliği Resmî Gazetesi'nin 24 Mart 2025 tarihli ve C 2025/ 1823 sayılı bülteninde coğrafi işaret tescili onaylanan “Kırkağaç Altınbaş Kavun’unun” giderek Pazar payını yitirdiğini dile getirdi. Emin Özarı, yeni kavun çeşitleri olan Karakurt sarı dilimli, beyaz dilimli ve siyah dilimli çeşitlerin tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmesi ve bu yeni çeşitlerin ön plana çıkması nedeniyle coğrafi işaret alan Kırkağaç Altınbaş Kavun’unun üretimi giderek azalıyor ve yok olmaya doğru gidiyor, diyerek yetkilileri de tatlı bir şekilde uyardı. Altınbaş kavununun ilçenin simgesi olduğunu belirten Emin Özarı, “Aslında bütün kavun çeşitlerinin hepsi bizim kavunumuz ve gururumuz. Ancak büyük emeklerle alınan coğrafi işaretlere sahip Altınbaş kavunlarımızın yeniden ekilir, üretilir ve satılır hale getirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımızdan teşvik ve destek bekliyoruz” ifadeleriyle Ziraat Odası aracılığıyla çağrı da bulundu.
İşin gerçeğini söylemek gerekirse Kırkağaç Altınbaş Kavun’unun giderek piyasadan kaybolması sadece Kırkağaç için değil bütün ülkemiz açısından son derece üzücü bir durum. Ürünlerimizin bir marka değeri kazanması çok kolay olmuyor. Dolayısıyla marka değeri olan ürünleri de koruyup kollamak ve varlıklarının sürdürülebilirliğini sağlamak gerekir.
Kabuğunun altında yer alan meyve eti beyaz, soluk yeşil ve fildişi bir renge sahip. Meyvesinin içindeki boşluk; kahverengi oval çekirdeklerle dolu. Kendine has, mayhoş! kokusu olan Kırkağaç Altınbaş Kavun’unun çekirdeğinden içecek, kabuğundan reçel yapılması gündemde. Aynı zamanda kavun kurusu, kavun pekmezi gibi ürünler ile de çeşitlilik sağlanması düşünceleri gündemde olan kavunun kolonyası ise yapılmış ve Ziraat Odası tarafından üretimine başlanmış. Çok kısa sürede tanınan kavun kolonyası Cumhurbaşkanımıza bile ulaştırılarak bilinilirliği arttırılmaya çalışılıyor.
Çocukluğumda İmam hatip okulunda okuduğum dönemde bolca yediğimiz, tarlalarında nefis kokusunu ciğerlerimize kadar çektiğimiz, tadını hiçbir şekilde unutamadığımız ve bütün Türkiye’de kavun denilince akla ilk gelen Kırkağaç Altınbaş Kavunu var olsun diye büyük bir hayret gösteren, çalışmalarıyla takdir toplayan Kırkağaç Ziraat Odası başkanı Emin Özarı’yı da bu gayretinden dolayı yürekten kutluyor ve tebrik ediyorum.
Önder Güzelarslan
Yorumlar
Kalan Karakter: